aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
engels |
glutenvrij, vegetarisch
Deze vega-variatie op shepherd’s pie wordt direct een hit als je iedereen aan tafel zelf door de pureelaag laat scheppen om de geurige groentestoof te ontdekken.
kooktijd40 minutesminutes
oventijd45 minutesminutes
Kookgerei
pievorm of ovenschaal (inh. 2 l)
ingrediënten
100mlextra vergine olijfolie
1prei,in dunne ringetjes
1ui,in dunne ringen
3bosuitjes,in dunne ringetjes
750gsnijbiet,stengels kleingesneden, blad in stukjes (of neem 400 g extra spinazie)
2tenenknoflook,fijngesneden
2tlkarwijzaad
50gboter,in blokjes + 100 g gesmolten boter voor de puree
250gspinazie,gewassen
1flinke bos dille + extra fijngesneden dille, om erover te bestrooien
1bos peterselie,stelen en blad fijngesneden
rasp en sap van ½ (bio)citroen,+ citroenpartjes voor erbij
2tlgedroogde munt
250gkerstomaatjes,gehalveerd
1,2kgkruimige aardappels,geschild en kleingesneden
125mlhete melk
250gfeta,verbrokkeld + extra voor erbij
200gricotta
instructies
Verhit de olie in een grote braadpan op laag vuur. Schep hierin de prei en ui met de bosuitjes en snijbietstengels +- 20 min. om tot ze heel zacht zijn. Voeg de knoflook en karwij toe en schep ze +- 1 min. om tot de aroma's vrijkomen. Schep de boterblokjes erdoor tot ze gesmolten zijn.
Voeg de spinazie, het snijbietblad en de kruiden toe en schep ze 4-5 min. om tot de bladgroenten geslonken zijn. Schep er de citroenrasp en het -sap, de munt, wat zout en peper en de kerstomaatjes door. Neem het spinaziemengsel van het vuur en laat het iets afkoelen.
Breng de aardappels in een pan met licht gezouten koud water aan de kook en kook ze in 20-25 min. gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Giet de aardappels af en stamp ze.
Klop de hete melk en de gesmolten boter erdoor, voeg zout en peper naar smaak toe en schep de helft van de feta erdoor.
Schep het spinaziemengsel in de vorm en schep voorzichtig de resterende 100 g feta en de ricotta erdoor, maar laat een paar grotere brokjes heel. Schep de feta-aardappelpuree erover en spreid uit over de vulling. Zet de bakvorm op een bakplaat en bak de pie +- 45 min. tot de pureelaag kleurt. Strooi er nog wat dille en feta over en geef er citroenpartjes bij.