Elk najaar komt dat moment dat je definitief de tuindeuren dichttrekt en je grootste pan tevoorschijn haalt voor comfortsoep. Wat is er nou lekkerder (en vullender) dan een dampende kom herfstige minestrone?
kooktijd50 minutesminutes
oventijd30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
ingrediënten
6tenenknoflook,ongepeld
3elextra vergine olijfolie
40gboter
6bosuien,in dunne ringetjes evt.
1/2tlchilivlokken
2tlvenkelzaad
1tlgedroogde oregano
2aardappels,geschild, in 2 cm stukjes
1,75lkippen- of groentebouillon
200gkorst van Parmezaanse kaas
150gkorte pasta,bijv. tubetti rigati n° 64 of macaroni
Leg de knoflooktenen op een vel aluminiumfolie. Besprenkel ze met 1 el olijfolie en vouw de folie dicht tot een pakketje. Rooster de knoflooktenen 25-30 min. tot ze zacht en gaar zijn. Knijp de pulp uit de vliesjes en zet opzij.
Verhit de rest van de olijfolie met de boter in een grote soeppan op middel- hoog vuur. Schep hierin de bosuitjes 3-4 min. om. Voeg de chilivlokken als je die gebruikt, het venkelzaad, de oregano en aardappel toe en schep om. Voeg de bouillon, knoflookpulp en kaaskorst toe. Breng de soep aan de kook en laat 20-25 min. zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
Voeg de pasta toe en laat nog 10 min. zachtjes koken, of tot de pasta gaar is en de aardappel stuk kookt. Schep de boerenkool erdoor en laat in 2-3 min. slinken. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen en garneer met de oregano, peterselie en geraspte parmezaan.