aantal 8 |
dessert |
feestelijk |
midden-oosters |
Kataifideeg wordt ook wel engelenhaar genoemd: het zijn dunne sliertjes deeg die samen een soort nestje vormen met een heel fijne structuur.
kooktijd1 hourhour
oventijd, afkoelen en opstijven1 dayday1 hourhour25 minutesminutes
totale tijd1 dayday2 hourshours25 minutesminutes
ingrediënten
335gkataifideeg,vers of diepvries (gesponnen deeg, te koop bij Midden- Oosterse en Turkse winkels of online)
95gboter,gesmolten + extra om de bakvormen in de vetten
55gfijne kristalsuiker(± 4 el)
gehakte pistachenoten,voor de garnering
ook nodig: 3 bakvormen van 22 cm Ø
pistachemousse
800mlslagroom
300mlvolle melk
150gpistachepasta(pot, delicatessen- en bakwinkels)
7eidooiers
55gfijne kristalsuiker(± 4 el)
300gwitte chocolade,in kleine stukjes
15ggelatinepoeder(of 9 blaadjes gelatine, week ze 5 min. in houd water en laat ze oplossen in het warme pistachemengsel, na stap 4)
instructies
Doe het kataifideeg in een grote kom en trek de deegdraadjes uit elkaar met je vingertoppen. Voeg de gesmolten boter en kristalsuiker toe en meng voorzichtig erdoor met je vingers. Verdeel het deeg in 3 gelijke porties.
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de bodems en randen van de drie bakvormen in met boter.
Neem 1 portie kataifideeg en spreid het uit op de bodem van een bakvorm. Druk het met je vingertoppen tot aan de rand, zodat de bodem helemaal bedekt is. Herhaal met de rest van het deeg in de andere 2 bakvormen. Bak de deegschijven tegelijkertijd of een voor een lichtbruin in 20-25 min. Wip ze voorzichtig uit de bakvormen en laat afkoelen op een rooster.
Schenk voor de pistachemousse 300 ml van de slagroom en de melk in een grote steelpan, voeg de pistachepasta toe en breng al roerend aan de kook, zodat je een glad mengsel krijgt. Haal van het vuur.
Roer in een grote kom de eidooiers en kristalsuiker door elkaar. Schenk het pistachemengsel geleidelijk en onder voortdurend kloppen bij het eimengsel. Schenk het pistache-eimengsel terug in de steelpan. Verwarm het 5-6 min. op heel laag vuur, onder voortdurend roeren met een houten pollepel, tot het mengsel bindt en zo dik is als vla.
Doe de witte chocolade in een grote kom en roer het warme pistache- eimengsel erdoor. Roer in een kleine kom de gelatine met 60 ml koud water tot een glad mengsel en voeg dit toe. Roer 2 min. Laat het chocolade- pistachemengsel ± 1 uur afkoelen en opstijven tot kamertemperatuur, waarbij je het om de 10 min. omschept.
Klop de resterende 500 ml slagroom tot zachte pieken en spatel door de pistachemousse.
Leg 1 kataifi-schijf in een springvorm van 22 cm Ø. Schenk hierop de helft van de pistachemousse. Leg hierop nog 1 kataifi-schijf en schenk de rest van de pistachemousse erover. Leg hierop de laatste kataifi-schijf. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Bestrooi vlak voor serveren met gehakte pistachenoten.
Voedingswaarde:
calorieën: 895kcal
|
eiwit: 15g
|
vet: 64g
|
koolhydraten: 64g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING: MICHAEL RANTISSI | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS