Krokante garnalen met kokos: hartig, zoet en pittig is een ideale combinatie. Pas op: deze snack is gevaarlijk lekker.
kooktijd40 minutesminutes
Kookgerei
evt. keukenthermometer
ingrediënten
175gbloem
1½tlbakpoeder
1ei
160mlijskoud water
60gpanko,grof Japans broodkruim
60ggedroogde geraspte kokos
24grote rauwe garnalen,gepeld, maar met het staartje er nog aan
zonnebloemolie,om in te frituren
papajadipsaus
1grote papaja,geschild, zonder pitjes, in blokjes
¼ -½habaneropeper,zonder steeltje en zaadjes, in stukjes (te koop bij ruim gesorteerde supermarkten)
1sjalot,fijngesneden
1teenknoflook,gepeld en gehalveerd
4elappelciderazijn
1tlversgeraspte gemberwortel
sap van 1 limoen
sap van 1 sinaasappel
1elbruine basterdsuiker
1flink snufje piment
instructies
Pureer de ingrediënten voor de papaja-dipsaus in de blender. Schenk de puree in een steelpan en breng aan de kook op matig tot hoog vuur. Draai het vuur laag en laat 12-15 min. zachtjes koken tot een saus. Leng zo nodig aan met een paar eetlepels kokendheet water. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen. In een goed afgesloten pot of fles kun je de dipsaus 2 weken bewaren in de koelkast.
Zeef voor het beslag 125 g van de bloem met het bakpoeder boven een kom en voeg een snuf zout toe. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Roer los met het koude water en blijf roeren tot je een glad beslag krijgt.
Meng in een diep bord de panko en kokos. Strooi de resterende bloem in een ander diep bord.
Pak telkens 1 garnaal bij de staart, wentel hem door de bloem en schud het teveel af. Doop hem in het beslag en laat even uitdruipen boven de kom. Wentel hem door het kokosmengsel en druk licht aan. Leg de garnalen tot gebruik op een met bakpapier bekleed dienblad.
Schenk een wok of diepe koekenpan voor de helft vol met zonnebloemolie en verhit die tot 180°C (een stukje brood wordt dan in 30 sec. goudbruin). Frituur de garnalen met een paar tegelijk in 1-2 min. goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de papaja-dipsaus.
Voedingswaarde:
calorieën: 359kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 15g
|
koolhydraten: 43g
auteur: delicious.
Recept: Rick Stein, Photografie: Chris Court, Styling: David Morgan