Griesmeel roept in Italië en verder oostwaarts warme herinneringen op aan volgezogen semolinacakejes en griesmeelpasta. Het is heerlijk licht en troostvol, vooral als je er een cake van bakt zoals deze Migliaccio; een traditionele Napolitaanse dolce voor het carnaval. De griesmeel en ricotta, geparfumeerd met citrusvruchten en vanille, zorgen voor een textuur die wegsmelt in je mond. Probeer ook eens deze 5 cannelloni recepten
kooktijd35 minutesminutes
oven + afkoelen en opstijven4 hourshours10 minutesminutes
totale tijd4 hourshours45 minutesminutes
ingrediënten
500mlmelk
200gsemolina van durumtarwe + extra om mee te bestrooien
200gfijne kristalsuiker
rasp van 2biocitroenen
rasp van 1biosinaasappel
4eieren
350gricotta,uitgelekt
poedersuiker,om mee te bestrooien
instructies
Verwarm de oven voor op 180oC. Verwarm in een middelgrote steelpan de melk met 500 ml water tot het kookpunt. Voeg een snuf zout toe. Giet onder voortdurend roeren de semolina geleidelijk in een dun straaltje in de pan. Kook al roerend nog 1-2 min. Neem de pan van het vuur en roer de kristalsuiker goed erdoor. Schenk in een hittebestendige kom, leg een vel plasticfolie op het oppervlak en laat afkoelen.
Roer de citrusrasp door de afgekoelde semolina. Klop de eieren een voor een erdoor en voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Klop de ricotta erdoor, maar klop het mengsel niet helemaal glad.
Schenk het beslag in de bakvorm en bak de taart ± 1 uur en 10 min. in het midden van de oven tot hij goudbruin kleurt en gaar is, maar in het midden nog een beetje wiebelig aanvoelt, zoals een cheesecake. Laat 15 min. afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat verder afkoelen. Zet de taart voor serveren minstens 2 uur in de koelkast. Snijd in blokjes of reepjes, bestrooi met poedersuiker en serveer. Je kunt deze taart 1-2 dagen bewaren in een afgesloten koelkastdoos in de koelkast.
Voedingswaarde:
calorieën: 285kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 8g
|
koolhydraten: 43g
auteur: delicious.
RECEPTEN: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: DAVID MORGAN.