aantal 6 |
bijgerecht |
|
internationaal |
glutenvrij, vegetarisch
Comfortfood barstensvol smaak: in die categorie valt deze rijstsalade met granen en pitten helemaal.Begin een paar uur eerder aan de labne, zodat deze een paar uur kan uitlekken. Breng de labne eventueel op smaak met zout.
kooktijd35 minutesminutes
Kookgerei
kaasdoek of dunne schone theedoek, fijne zeef
ingrediënten
500gGriekse yoghurt
100gzilvervliesrijst
50gle puy-linzen
50grode of witte quinoa
5sjalotten,in dunne ringen geschaafd*
3elpijnboompitten,geroosterd
4elzonnebloempitten,geroosterd
3elpompoenpitten,geroosterd
3elkappertjes,afgespoeld en uitgelekt
75gkrenten
4elbladpeterselieblaadjes
4elkorianderblaadjes
5elsherry-azijn
5elcitroen-olijfolie,supermarkt, deli of online, of maak het zelf: verwarm op laag vuur lekkere olijfolie met biologische citroenschil
1kgwatermeloen,geschild, in dunne driehoekjes
1elkomijnzaad,geroosterd en gekneusd
1elvloeibare honing
instructies
Maak eerst de labne. Leg een groot stuk kaasdoek in een fijne zeef. Hang boven een kom en schep de yoghurt erin. Vouw dicht en laat uitlekken in de koelkast. Schep de labne daarna in een kom; gooi het uitgelekte water weg.
Zet de rijst en linzen op in 2 kleine pannen met licht gezouten water. Kook ze in ± 20-25 min. gaar, giet af, spoel af en laat volledig afkoelen. Zet intussen de quinoa op in 250 ml water en breng aan de kook. Kook in 8-10 min. gaar. Giet af en laat helemaal afkoelen.
Schep de rijst, linzen en quinoa in een grote kom. Voeg de sjalotten, pitten, krenten, kappertjes, kruiden, azijn, olie en wat zout en peper toe. Meng goed. Leg de driehoekjes watermeloen op een grote schaal, verdeel het granenmengsel erover en schep de labne in een gulle lik aan de zijkant. Bestrooi met komijn en besprenkel met honing.
* Met een mandoline kun je mooie dunne ringen schaven.
Voedingswaarde:
calorieën: 493kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 26g
|
koolhydraten: 46g
auteur: delicious.
Recept: Louis Tikaram en George Calombaris, Fotografie: Brett Stevens, Styling: Kirsten Jenkins