aantal 4 |
bijgerecht |
|
|
glutenvrij, lactosevrij
Verbluffend lekker: salsa van verse peterselie en tijm, kappers plus citrus in combinatie met uitgebakken spek over de gefrituurde aardappel. Echt een vinger-aflikker van een gerecht!Ratatouille plaattaart om morgen nog te maken!
kooktijd50 minutesminutes
afkoelen2 hourshours
totale tijd2 hourshours50 minutesminutes
ingrediënten
1 ¼kgkleine bloemige aardappels,geschild
1 ½bos bladpeterselie,blaadjes geplukt
1elcitroentijmblaadjes
2elkappertjes,afgespoeld en uitgelekt
2tenenknoflook,geperst
1tlfijne kristalsuiker
125mlextra vergine olijfolie
3elwittewijnazijn
rasp en sap van 1biolimoen + extra rasp
250gpancetta zonder zwoerd,in 2 cm-repen
2kleine rode uien,in partjes
zonnebloemolie,om in te frituren
5takjes rozemarijn
instructies
Zet de aardappels op in licht gezouten water, kook ze in 20-25 min. gaar en giet ze af. Leg ze naast elkaar, laat afkoelen en daarna echt koud worden in de vriezer of koelkast.
Doe intussen de peterselie, citroentijm, kappertjes, knoflook, suiker, olijfolie, azijn, het limoensap en de -rasp voor de salsa verde in de blender en hak fijn. Schep in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
Verhit de koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de spekjes onder regelmatig omscheppen 2-3 min. tot ze gaan kleuren. Voeg de ui-partjes toe en schep 5-6 min. om tot de spekjes en uipartjes gaar zijn en karamelbruin kleuren. Schep in een hittebestendige kom.
Schenk een grote (frituur)pan half vol olie. Verhit op hoog vuur tot 180°C. Een blokje brood kleurt hierin in 90 sec. goudbruin. Plet de aardappels licht met je handpalm. Bak ze in porties in 3-4 min. goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Frituur de takjes rozemarijn knapperig in ± 30 sec. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
Doe de gebakken aardappels over in de kom met uipartjes en spekjes. Voeg de helft van de salsa verde en wat zout en peper toe en schep om. Schep de aardappels op een grote schaal, verdeel de rest van de salsa verde erover en garneer met de gebakken rozemarijn.
Voedingswaarde:
calorieën: 924kcal
|
eiwit: 16g
|
vet: 72g
|
koolhydraten: 50g
auteur: delicious.
RECEPTEN: LOUIS TIKARAM & GEORGE CALOMBARIS | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.