Ga los met ananas, geweldig giga fruit dat zowel in zoete als hartige gerechten past. Met dit verse tropische droomingrediënt en een snuf kardemom, gember en vanille, maak je amandelcake nóg rijker van smaak.Gek op de zoetzure smaak van ananas, maak dan ook een van deze recepten.
kooktijd1 hourhour
oven1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd2 hourshours30 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: bakvorm van ± 20x20 cm of 17x26 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
ingrediënten
185gboter,in blokjes
225gpoedersuiker,gezeefd
125gfijngemalen amandelen
100gbloem
1tlgemalen kardemom
6eiwitten
50ggekonfijte gember,fijngesneden
1tlvanillepasta
½ananasgeschild, in 4 parten, zonder harde kern, in dunne plakjes
250mlananassap,pak of fles
110gfijne kristalsuiker
zure room,voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 190°C.
Verhit de boter in een middelgrote koekenpan op matig tot hoog vuur tot lichtbruin en nootachtig van geur. Schenk door een fijne zeef in een kom en laat wat afkoelen.
Meng in een grote kom de poedersuiker met de gemalen amandelen, bloem en kardemom tot er geen klontjes meer zijn.
Klop in een andere kom de eiwitten schuimig.
Roer de geklopte eiwitten door het amandelmengsel, zodat je een glad beslag krijgt. Roer ook de gebruinde boter erdoor. Schep de gekonfijte gember en vanille door het beslag.
Schenk het beslag in de bakvorm en laat het 10 min. rusten. Snijd intussen de plakjes ananas in kleinere stukjes. Leg ze als visschubben op het beslag, zonder ze erin te drukken. Bak de amandelcake in ± 1 uur en 30 min. gaar: de cake is gaar als een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt.
Verwarm intussen het ananassap met de kristalsuiker in een middelgrote steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng de ananas- siroop aan de kook en laat 15 min. inkoken. Kwast de warme cake in met de helft van de hete ananassiroop. Laat de cake en de rest van de ananassiroop afkoelen. Serveer de cake met zure room en geef de rest van de ananassiroop erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 447kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 22g
|
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
RECEPTEN: LUCY NUNES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: JUSTINE POOLE.