Bij Strandvier staan er mediterrane klassiekers op tafel maar dan wel met een vega(n) twist. Zoals deze heerlijke op ossobuco-geïnspireerde stoof met knolselderij en paddenstoelen. Als je het ons vraagt de ideale maaltijd na een dag zwemmen in het Markermeer. Toch liever de klassieker met kalfsschenkel? Het recept vind je hier.
kooktijd55 minutesminutes
oven40 minutesminutes
totale tijd1 hourhour35 minutesminutes
ingrediënten
½knolselderijgeschild, in 2 cm-stukken
1venkel,in 2 cm-stukken
1winterpeengeschild, in 2 cm-stukken
1peterseliewortel of pastinaakgeschild, in 2 cm-stukken
2uien,in 2 cm-stukken
60mlolijfolie(4 el)
2portobello’s,in kwarten
1sjalot,gesnipperd
4tenenknoflook,fijngesneden
2eltomatenpuree
3takjes tijm
2tlwitte miso
2laurierblaadjes
500mlrode wijn
1,5lvegan groentebouillon
200gplantaardige boterijskoud, in blokjes
250ginstant polenta
tabasco en edelgistvlokken,naar keuze
gremolata
20gkrulpeterselie,fijngesneden
1teenknoflook,fijngesneden
rasp van 1⁄2biocitroen
scheutje olijfolie
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de groenten, behalve de portobello’s, sjalot en knoflook, over een met bakpapier beklede bakplaat. Schep om met 2 el olijfolie en peper en zout. Bak in ± 40 min. goudbruin en gaar. Voeg na 30 min. de portobello’s toe en bak de laatste 10 min. mee. Schep de groenten iedere 15 min. om.
Verhit intussen voor de saus de resterende 2 el olijfolie in een steelpan op laag vuur. Voeg de sjalot, knoflook, tomatenpuree, tijm, miso en laurier toe en bak 5 min. Voeg de rode wijn en 200 ml groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur ± 30 min. zachtjes koken. Haal de laurier en tijm uit de saus. Laat beetje bij beetje 150 g koude boter erin smelten en roer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
Kook intussen de polenta met de resterende groentebouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de resterende 50 g boter erdoor en breng naar keuze op smaak met tabasco en edelgistvlokken.
Meng alle ingrediënten voor de gremolata, breng op smaak met zout.
Schep voor de ossobuco de groenten door de saus. Serveer met de polenta en gremolata.
Voedingswaarde:
calorieën: 934kcal
|
|
|
auteur: delicious.
RECEPTEN: JESSIE YDO | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: MARIJN VISSER | STYLINGPROPS: MAKE MY DAY CONCEPTSTORE, RE-TALE.NL, SISSY-BOY HOMELAND, DILLE & KAMILLE.