De combi van bier, worst en pretzelbroodjes is niet voor niets klassiek: ultiem, heerlijk comfortfood. Het bier maakt de saus extra speciaal.
kooktijd1 hourhour30 minutesminutes
rijzen / oven1 hourhour20 minutesminutes
totale tijd2 hourshours50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: evt. standmixer
ingrediënten
1elextra vergine olijfolie
6 flinke braadworsten(liefst van de slager)
15gboter
3rode uien,in dunne ringen
1eltijmblaadjes + extra om mee te bestrooien
zeezoutvlokken
1elbloem
1elbruine basterdsuiker
1elrodewijnazijn
1elDuitse mosterd + extra voor erbij
1tlpaprikapoeder
375mlmoutbier
250mlrunderbouillon
pretzelbroodjes
560gbloem
7ginstantgist(1 zakje)
60gzachte boter
1elbruine basterdsuiker
1tlzeezoutvlokken
100gbaking soda,zuiveringszout
2tlgrof zeezout
instructies
Doe de bloem voor de pretzelbroodjes met de gist, 20 g van de boter, de suiker en 1 tl zeezoutvlokken in de mengkom van de standmixer met deeghaak. Mix op lage snelheid geleidelijk 375 ml lauwwarm water erdoor. Mix het dan in ± 10 min. tot een glad en elastisch deeg. Je kunt dit alles ook met de hand doen. Laat afgedekt met een schone theedoek op een warme plek in 45-60 min. rijzen tot het dubbele volume. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak, druk het teveel aan lucht eruit en kneed het kort door tot het glad is. Verdeel het in 12 gelijke stukken en draai er balletjes van.
Breng in een grote pan 2 l water met het zuiveringszout aan de kook op matig vuur. Laat 2 deegballetjes voorzichtig in het kokende water glijden en kook ze 30-40 seconden; keer ze halverwege. Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze op de geprepareerde bakplaat. Kook zo alle deegballetjes. Kerf met een scherp mes een kruis op elk deegballetje. Smelt de resterende 40 g boter. Kwast de deegballetjes hiermee in en bestrooi ze met grof zeezout. Bak de pretzelbolletjes in 20-25 min. goudbruin. Laat ze afkoelen.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan op matig vuur en bak de braadworsten hierin in ± 5 min. rondom goudbruin. Schep ze op een bord.
Verhit de boter op matig tot laag vuur, voeg de uien met de tijm en wat zeezoutvlokken toe en laat ze in ± 12 min. karamelliseren onder regelmatig roeren. Bestrooi met de bloem en suiker en roer door. Voeg de azijn, mosterd en het paprikapoeder toe en schep 1-2 min. om tot de saus bindt. Schenk daarna het bier en de bouillon erbij en roer goed terwijl je met een houten pollepel de aanzetsels van de bodem van de pan schraapt. Breng de saus aan de kook en laat hem in 10-12 min. enigszins inkoken.
Draai het vuur laag, leg de braadworsten in de saus en laat ze ± 5-10 min. doorgaren. Houd het vuur laag en laat de saus niet koken, anders barsten de braadworsten open. Bestrooi met nog wat tijm en serveer ze met de pretzelbroodjes.
Voedingswaarde:
calorieën: 1012kcal
|
eiwit: 35g
|
vet: 44g
|
koolhydraten: 112g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING: LUCY BUSUTTIL | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.