Het is winter, dus grijp vooral deze kans aan om lekker te stoven! Deze runderribben vragen even wat werk, maar daarna kun je heerlijk genieten.
kooktijd1 hourhour20 minutesminutes
oven3 hourshours
ingrediënten
2½kgrunderribben*,spareribs, in 2 stukken
3elextra vergine olijfolie
4sjalotten,in dunne ringen
2rode chilipepers,in dunne ringen + extra om te bestrooien
4steranijs
2kaneelstokjes
3cm15 g verse gemberwortel, fijngeraspt*
½bosje koriander,fijngesneden + extra blaadjes voor erover
2laurierblaadjes
rasp van 2biocitroenen
165gbruine basterdsuiker
440mlGuinness of ander donker bier
3elgefermenteerde zwarte bonen,toko, 20 min. geweekt, uitgelekt
1lrunderbouillon
5el80 ml sojasaus
4el60 ml barbecuesaus
4el60 ml sake (kookkwaliteit)
4el60 ml Chinese zwarte rijstazijn (chinkiang vinegar, toko) vervang evt. door balsamico-azijn
gestoomde rijst,pinda’s en radijscress, voor erbij
komkommersalade
2-3elyuzusap* of limoensap + 2-3 el sesamolie
2tlfijne kristalsuiker
1tlsambal oelek
2tlwit sesamzaad,geroosterd
1rode chilipeper,fijngesneden
3snackkomkommers,gehalveerd, in lange, dunne partjes
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de ribben in een grote kom en bestrooi ze royaal met zout en peper.
Verhit een grote braadpan op hoog vuur en schenk de olie erin. Braad een ribstuk rondom in 6-8 min. bruin en leg op een schaal. Braad dan het andere ribstuk net zo en leg op de schaal.
Schenk de olie uit de braadpan tot er 2-3 el olie overblijft in de pan. Voeg de sjalotten, chilipepers, specerijen, gember, koriander, laurier en de citroenrasp toe en schep 4-5 min. om. Voeg de suiker toe en roer tot het is opgelost. Voeg het bier, de zwarte bonen, bouillon, sojasaus, barbecuesaus, sake en zwarte azijn toe.
Leg de ribben weer in de pan en breng aan de kook. Stoof de ribben 8-10 min. op matig vuur zodat de smaken tot ontwikkeling kunnen komen. Voeg zout en peper toe. Leg de deksel op de pan, zet in de oven en stoof de ribben 2-3 uur tot ze heel mals zijn.
Meng intussen alle ingrediënten voor de komkommersalade, behalve de partjes komkommer, in een grote kom. Voeg wat
zout en peper toe en klop door elkaar. Voeg de komkommer toe en schep om met de dressing. Schep vlak voor serveren op een schaal. Neem de ribben uit de oven en leg ze op een bakplaat. Houd warm onder aluminiumfolie. Schenk het stoofvocht door een fijne zeef in een middelgrote steelpan en schep er zoveel mogelijk vet af. Laat in 12-15 min. inkoken tot een saus.
Leg de ribben op een grote schaal en sprenkel er zoveel saus over als je wilt.
Serveer met gestoomde rijst en de komkommersalade. Bestrooi met pinda’s en radijscress.
Voedingswaarde:
calorieën: 1094kcal
|
eiwit: 67g
|
vet: 60g
|
koolhydraten: 69g
auteur: delicious.
* Bestel runderribben ruim van tevoren bij je slager of online. Yuzusap koop je bij de toko. Recipes: Matt Moran, Photography: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins