In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
kooktijd15 minutesminutes
oven50 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ronde bakvorm van ± 22 cm Ø, licht ingevet met boter
ingrediënten
12groene kardemompeulen
1tlkaneel
1tlgemberpoeder
1tlkoekkruiden
750gpruimen
50gfijne kristalsuiker
150gbloem
85gboter
75gruwe rietsuiker
75gamandelschaafsel
instructies
Verwarm de oven op 180°C. Breek de kardemompeulen open en haal de zaadjes eruit. Maal de zaadjes met een specerijenmolen of een vijzel tot poeder. Meng de kardemom met de kaneel, gember en koekkruiden.
Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Schep het fruit om met de fijne kristalsuiker en verdeel over de bakvorm.
Doe de bloem in een grote kom. Snijd de boter in blokjes en wrijf ze met je vingertoppen door de bloem tot alles op fijne broodkruimels lijkt. Of doe dit met de keukenmachine. Roer de rietsuiker, gemalen specerijen en het amandelschaafsel erdoor en besprenkel lichtjes met 1 el water. Schud de kom heen en weer tot je kruimels van verschillend formaat hebt en strooi deze over het fruit.
Bak ± 50 min. tot de crumble goudbruin is en het fruitsap door de korst heen borrelt.
Voedingswaarde:
calorieën: 402kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING NIGEL SLATER FOTOGRAFIE JONATHAN LOVEKIN, JENNY ZARINS.