aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
aziatisch |
In Azië zijn noedels razend populair en bij ons óók! Tip: ga een keer naar een goede Aziatische supermarkt, haal een tas vol spannende Chinese smaakmakers en maak deze dandan-noedels. Superlekker en snel klaar.
kooktijd35 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
3elarachide-olie + extra om te bakken en te husselen
75gpinda’songezouten
500gvarkensgehakt
2tenenknoflookgeperst
1tlvijfkruidenpoeder*
3elsojasausdonker
3elhoning
300gtarwenoedelsgedroogd, bijv. kuan dou**
½bosjelente-uiin dunne ringen
1bosjeknoflookbieslook*in stukjes van 3 cm fijngesneden
voor garnering:chilipepersrood
chili-sesamsaus
½tlszechuanpeperkorrels*gekneusd
2tenenknoflookgeperst
3elChinese sesampasta*
3elsojasauslicht
80mlchili-olie
instructies
Verhit op matig vuur een bodem arachideolie van 2 cm in een kleine koekenpan. Bak hierin de pinda’s in ± 2 min. goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Verhit in een grote steelpan met dikke bodem 3 el arachide-olie op hoog vuur. Bak hierin het gehakt al omscheppend in ± 5 min. rul. Voeg de knoflook en het vijfkruidenpoeder toe en schep 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de sojasaus, honing en 250 ml water toe, draai het vuur halfhoog en laat het gehakt onder af en toe omscheppen 10-15 min. pruttelen tot het donker kleurt en het vocht verdampt is. Laat afkoelen. Bereid intussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en hussel om met 1 el arachide-olie.
Meng in een kom alle ingrediënten voor de saus behalve de chili-olie met 250 ml water. Schenk de chili-olie erover en schep even om zonder echt te mengen.
Schep de lente-ui door het gehaktmengsel. Verdeel de saus over kommen en schep hierop de noedels, het gehaktmengsel, de knoflookbieslook, gebakken pinda’s en fijngesneden chilipepers.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Vijfkruidenpoeder, kuan dou, knoflookbieslook, szechuanpeper en Chinese sesampasta koop je bij Aziatische supermarkten. Vijfkruidenpoeder soms ook bij ruim gesorteerde supermarkten. De knoflookbieslook kun je vervangen door gewone bieslook, de sesampasta door tahin. Recept: Valli Little. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Bas Robben