Met muffins kun je eindeloos variëren. Maak deze muffins met pruimencrumble bijvoorbeeld. Of kijk wat je in je keukenkast vindt – rozijnen, noten, kokos, specerijen, zelfs olijfolie – en experimenteer! Ooit werden muffins gebakken als voedzaam ontbijt, nu zijn ze een stuk luchtiger en fantastisch voor bij thee of koffie of zelfs bij een glas dessertwijn.
kooktijd30 minutesminutes
Oven30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour
ingrediënten
crumblelaag
30ghavermout
60gbloem
25gkristalsuikerfijn
snufjesteranijsgemalen
50gboterkoud, in blokjes
muffinbeslag
300gbakmeelzelfrijzend, gezeefd
2tlbakpoedergezeefd
220gkristalsuikerfijn
30ghavermout
45gpecannotengrof gehakt
1tlkaneel
snufjesteranijspoeder
½tlkruidnagelgemalen
½tlkardemomgemalen
250mlzure roomop kamertemperatuur
2eieren
165mlolijfolie
4pruimenin dunne schijfjes
geklopte slagroomvoor erbij
ook nodig:muffinplaat met 12 holtes ingevet en met papieren vormpjes (caisses) van 125 ml inhoud erin
instructies
Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en voeg een snufje zout toe. Wrijf met je vingertoppen de koude boterblokjes door de ingrediënten, zodat je een grof kruimelig mengsel krijgt. Zet tot gebruik in de diepvries.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng voor het beslag in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder, een snufje zout, de suiker, havermout, pecannoten en specerijen. Klop in een andere kom de zure room los met de eieren en olie. Spatel dit mengsel door het meelmengsel. Schep het beslag in de muffinvormpjes en verdeel de pruimenschijfjes erover. Verdeel het crumblemengsel erover. Bak de muffins 25-30 min. of tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Serveer met slagroom.