Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
kooktijd30 minutesminutes
Oven25 minutesminutes
totale tijd55 minutesminutes
ingrediënten
400gkrieltjes in de schil, schoongeboend, in partjes
600gbroccoliin plakjes van 1 cm
3rode uienin partjes van 1 cm
3elhazelnoten
3elolijfolie
750mlvisbouillonvan 1 tablet
6basilicumtakjes, stelen en blad apart
300gzalmfilet
1avocadorijp
3elcitroenmayonaise
2ansjovisfiletsin olijfolie, blikje
2-3elcitroensap
instructies
Verwarm de oven voor op 200ºC. Verdeel de aardappelpartjes met de broccoli en ui over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met de hazelnoten en besprenkel met de olijfolie. Maal er zeezout naar smaak over. Rooster de groente en aardappels in het midden van de oven in 20-25 min. bruin en gaar.
Breng intussen de visbouillon met de basilicumstelen aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de zalmfilet toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalm in de hete bouillon in ± 15 min. botermals.
Halveer intussen de avocado, wip de pit eruit en verwijder de schil. Pureer de avocado met de mayonaise, ansjovisfilets en het citroensap tot een lobbige saus. Verdun evt. met 1-2 el water. Voeg peper naar smaak toe.
Neem de zalm uit de bouillon en verdeel in vlokken. Verdeel de broccoli met de ui en aardappel over 4 borden. Leg de zalmvlokken erbij en serveer met de avocado-caesarsaus. Bestrooi met de basilicumblaadjes.