Dol op chickies (een biologische of course)? Probeer deze dan eens: gebraden in de oven, gevuld met frisse citroen en tijm. Serveer er een overheerlijke, zelfgemaakte knoflookmayo bij. Kiplekker!
kooktijd25 minutesminutes
Oven45 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
1citroen
4elolijfolie
4teentjesknoflook
1elzeezoutgrof
1tlpepervers gemalen
1± 1, 5 kilokip scharrel of bio
½bosje tijm
2elboter
1ei
2teentjesknoflookgeperst
300mlzonnebloemolie
4elolijfolieextra vierge
instructies
Rasp de schil van de citroen en pureer deze met een staafmixer samen met de olijfolie, 2 tenen knoflook, zout en peper. Smeer de kip grondig in met het kruidenmengsel. Snijd de citroen doormidden en stop de helft van de citroen samen met het bosje tijm in de buikholte (dat grote gat tussen de poten van de kip).
Zet de kip op een rooster in een voorverwarmde oven van 180° C. Braad de kip in ± 55-65 min. goudbruin en gaar. Als je een hete lucht oven gebruikt zet dan de poten naar de ventilator toe. De poten moeten namelijk heter worden dan de borsten. Smeer de kip halverwege in met de boter.
Knijp voor de mayonaise de andere citroenhelft uit in een maatbeker. Doe er het ei en 2 tenen knoflook bij. Zet een staafmixer onderin de maatbeker en giet al mixende langzaam de olie erbij tot een mooie gladde mayonaise ontstaat. Breng de knoflook mayonaise op smaak met wat zout.
Snijd de kip in stukken en serveer met de mayonaise.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Receptuur: Eke Mariën. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Jan Willen van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski