Valli: ‘Zoetwatergarnalen zijn een specialiteit van het gebied van het Westelijke Meer: ik smulde ervan in Dragon Well Manor. Geïnspireerd hierop bedacht ik dit roerbakgerecht met gebakken rijst.’
kooktijd25 minutesminutes
Wachten2 hourshours
totale tijd2 hourshours25 minutesminutes
ingrediënten
200grijstlangkorrelig
2elarachideolie
12garnalenrauw, gepeld (behalve de staarten), darmkanalen verwijderd
1uiin partjes
2tenenknoflookin plakjes
2tlgemberwortelgeraspt
150gshiitakein dikke plakjes
150gsugarsnapsschoongemaakt
4elsojasauslicht
2eloestersaus
1rode peperzaadjes verwijderd, fijngesneden
4bosuitjesfijngesneden
instructies
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af, spoel de rijst in een zeef met koud water, laat uitlekken en spreid uit op een bakplaat. Zet onafgedekt 2-3 uur in de koelkast.
Verhit 1 el olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de garnalen tot ze net gaar zijn. Schep ze op een bord.
Verhit 1 el olie in de wok en roerbak de ui, knoflook, gember en paddenstoelen 2-3 min. tot de paddenstoelen gaar zijn. Voeg de sugarsnaps toe en roerbak ze 1 min. mee. Voeg de garnalen en de gekookte rijst toe en verwarm ze 1-2 min. Roer de sojasaus en oestersaus erdoor.
Verdeel over kommen en garneer met peper en bosuitjes.