Dit vegetarische en veganistische gerecht met zilvervliesrijst brengt je in Oosterse sferen. De gember geeft de rijst een pittige twist en de sojasaus brengt een typisch Japanse umami smaak naar boven. Door de rijst nét iets langer te koken dan normaal, krijgt het de structuur van hartige rijstebrij (congee).
kooktijd45 minutesminutes
ingrediënten
4elzonnebloemolie
4tenenknoflookgeplet
10cmgemberwortelvers, geschild, fijn geraspt
200gzilvervliesrijst
1tlsesamolie
1elsesamzaadgeroosterd
zakjekrokant gebakken uitjes
chili-olie naar smaak
sojasaus naar smaak
2bosuitjesin dunne reepjes
instructies
Verhit de olie in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de knoflook en gember toe en schep 1-2 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de rijst toe en schep de korrels door het gembermengsel. Voeg 1¼ l koud water toe, draai het vuur hoog en breng zonder deksel aan de kook. Draai het vuur halfhoog en kook 35 min. tot de rijst heel gaar is en alle vloeistof heeft opgenomen.
Breng op smaak met zout en schep de sesam- olie erdoor.
Verdeel de rijst over kommen. Bestrooi met sesamzaad en gebakken uitjes. Besprenkel voor het serveren met chili-olie en sojasaus en garneer met bosuitjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Matt Wilkinson. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Vivien Walsh. Bewerking: Dosia Brewer