Schaaf voor deze aspergesalade de asperges in lange linten voor een chique resultaat. Bovenop nog een gepocheerd ei. Voor een extra hartig accent is het lekker om aan deze salade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toe te voegen. Zoek voor deze salade dikke asperges uit, daar schaaf je gemakkelijk linten van.
kooktijd40 minutesminutes
Marineren30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
3elcitroenmayonaise
1tlmosterd
4eloverjarige brokkelkaasgeraspt
600gaspergesdik, wit, onderkant afgesneden
3elolijfolie
600-750gkrieltjesdikke over de lengte gehalveerd
4eieren
2elazijn
1sjalotjefijngesneden
250gcherrytomaatjesgehalveerd
50grucola
instructies
Doe de mayonaise met 3 el water en de mosterd in een schone (jam)pot. Sluit de deksel en schud tot een gladde dressing. Voeg de kaas toe en peper naar smaak.
Schil met een dun- of aspergeschiller de vezelige buitenkant van de asperges af. Trek er dan vanaf het kopje lange dunne linten van met de dun- of aspergeschiller. Meng de aspergelinten met de dressing en laat op een koele plek afgedekt minstens 30 min. staan.
Verhit intussen de olijfolie in een hapjes- pan. Voeg de krieltjes toe en bak ze rondom goudbruin. Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en bak de krieltjes in 10-12 min. gaar. Keer ze af en toe.
Breng intussen in een steelpan water met een scheut azijn aan de kook. Breek 1 ei boven een kopje. Draai met een lepel een kolk in het water en laat het ei er langzaam in glijden. Pocheer het ei ± 2 min., tot het eiwit gestold is. Neem het met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Pocheer zo ook de andere eieren. Houd ze warm tussen een warme vochtige schone theedoek.
Meng de sjalotjes, tomaten en rucola door de gemarineerde asperges. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Verdeel de salade over 4 borden. Leg er een gepocheerd ei op en serveer met de krieltjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi