aantal 4 |
hoofdgerecht |
winter |
hollands |
vegetarisch
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!
kooktijd45 minutesminutes
Oven15 minutesminutes
totale tijd1 hourhour
ingrediënten
1kgaardappelskruimig, geschild, in gelijke stukken
500gspruitjesschoongemaakt, grote gehalveerd
200goesterzwammenin reepjes
100gboter
300mlvolle melk
nootmuskaat
3beschuiten
200gboerenkaasoud en geraspt
voor erbij:uitjes en augurkjes
instructies
Kook de aardappels in ± 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.
Kook intussen de spruitjes 6-8 min. in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 min. gaar en bestrooi met wat zout.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwam en de spruiten door de aardappelpuree.
Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 l inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 min. in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit. Serveer naar wens met uitjes en augurkjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Productie: Ellen van Mol. Recept en bereiden: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus