aantal 6 |
nagerecht |
familietijd, kerst, moederdag |
|
Winters gebak uit Scandinavië. Althans, zo lijkt het met deze frosting van gin en citroen. Voor de bodem gebruiken we easy koelvers bladerdeeg, maar we vullen ‘m wel met homemade bosvruchtenjam.
kooktijd35 minutesminutes
Oven40 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
300gzand- of bladerdeegkoelvers
125gboterzacht
125gkristalsuikerfijn
1elgin
4eieren
rasp van 1biocitroen, sap van ½ citroen
175gamandelengemalen
160gbosvruchtenjam
160gdiepvriesbosvruchtenontdooid en uitgelekt
20gamandelschaafsel
ook nodig: 6 bakvormpjes met ribbels10 cm ∅, ingevet, citroen- of vlierbloesemijs voor erbij
glazuur
50gpoedersuiker + extra om te bestuiven
1tlgin
sap van ½ citroen
instructies
Verwarm de oven voor op 175°C. Steek rondjes van 12 cm ∅ uit het deeg. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd de randen bij. Zet 15 min. in de koelkast.
Maak intussen de vulling: klop de boter met de suiker tot een licht en romig mengsel. Roer de gin erdoor en klop een voor een de eieren erdoor (klop steeds goed na elk ei). Meng de citroenrasp en het citroensap en 150 g van de gemalen amandelen erdoor.
Verdeel de resterende gemalen amandelen over de bodem van de vorm. meng de jam met de bosvruchten en verdeel over de vormpjes. Schep het beslag erop en strooi het amandelschaafsel erover. Bak in 35-40 min. goudgeel. Laat afkoelen.
Meng de poedersuiker met de gin en zoveel citroensap als nodig is om een zacht glazuur te krijgen. Schenk over de taartjes en serveer met citroen- of vlierbloesemijs.