Twee lagen knapperig bladerdeeg met een rijke vulling van amandelfrangipane, fris-zure stoofpeertjes en cranberrycompote: is dat geen mooie kerstgedachte?
kooktijd20 minutesminutes
Oven45 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
ingrediënten
2eieren
½tlvanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
400gamandelspijs
2rollenbladerdeeg vers, van Tante Fanny, à 270 g*
250gcranberrycompotepot, of zie tip
300gstoofperenzelfgemaakt of koelvers, goed uitgelekt
½tlkaneelgemalen
¼tlkruidnagelgemalen
poedersuiker
vanilleroomijs of licht gezoeteof licht gezoete lobbige slagroom voor erbij
ook nodig:brownie- of taartvorm28×18 cm, koekvormpjes
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Splits 1 ei. Klop voor de frangipane in de keukenmachine of met de mixer 1 heel ei, 1 eiwit en het vanille-extract door het amandelspijs.
Rol 1 rol bladerdeeg af. Leg het deeg met het bakpapier in de brownievorm. Schep de frangipane op het deeg en strijk glad. Verdeel er de cranberrycompote erover. Snijd de stoofperen in dunne partjes. Leg de stoofperen in 2 banen dakpansgewijs op de compote. Bestrooi de peren met de kaneel en de kruidnagel. Klap het overhangende deeg over de vulling.
Rol nog 1 rol bladerdeeg af. Snijd er een deeglap uit van 28×18 cm. Klop de bewaarde eierdooier los met 2 tl water. Bestrijk het teruggeklapte deeg dun met losgeklopte dooier. Leg de deeglap erop en druk licht aan. Bestrijk ook de deegdeksel dun met eierdooier.
Steek met koekvormpjes hertjes of sterren uit de rest van het deeg en leg ze op de taart. Bestrijk ook deze
decoraties dun met eierdooier. Maak in de deegdeksel nog een paar insnedes zodat de stoom kan ontsnappen en het deeg knapperiger wordt.
Bak de taart in de voorverwarmde oven in 40-50 min. goudbruin en gaar. Bestuif de taart vlak voor serveren met poedersuiker. Serveer de taart lauwwarm of op kamertemperatuur met een bol vanilleroomijs of een dot lobbige slagroom.