aantal 8 |
bijgerecht |
feestelijk |
frans |
vegetarisch
Bearnaise: is een onmisbare saus in het repertoire van elke chef. Heerlijk bij gerookte zalm, gepocheerde eieren of een mooi stuk vlees. Wij leren je stap voor stap hoe je zelf de perfecte bearnaise maakt!Zo maak je zelf de allerlekkerste mayonaise.
voorbereiding15 minutesminutes
wachten30 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
gastrique
100mlwitte wijnazijn
100mldroge witte vermout*
100mldroge witte wijn
3sjalottenheel fijngesneden
15gdragon
5zwarte peperkorrelsgekneusd
1blaadjelaurier
saus
3eidooiers
mespuntje maïzenagezeefd
150gboter
1eldragonblaadjesfijngesneden
1elkervelblaadjesfijngesneden
instructies
Breng de azijn, vermout, wijn en fijngesneden sjalot, dragon, peperkorrels en laurier in een steelpan tegen de kook aan. Laat het mengsel ± 15 min. op laag vuur inkoken. Voeg eventueel een paar druppels olie toe tijdens het inkoken om aromaverlies tegen te gaan. Je wilt zoveel mogelijk smaak uit de smaakmakers trekken.
Zeef de gastrique, vang het vocht op en druk zo veel mogelijk vocht uit het residu in de zeef. Meet 100 ml van het vocht af en doe over in een hittebestendige kom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer de maïzena mooi los in gastrique en klop het samen met de dooiers tot een romige massa.
Smelt de boter op laag vuur tot maximaal 70°C.
Zet de kom in een pan met heet (geen kokenwater en klop de dooiers met een garde tot ze binden (bij circa 60°C). Draai het vuur uit en voeg langzaam al kloppend de boter toe aan het dooiermengsel.
Breng de saus op smaak met zout, gehakte kervel en dragon.
Serveer de saus direct of houd warm in een voorverwarmde thermosfles.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* De klassieke bearnaisesaus-recepten schrijven gelijke delen witte wijn en azijn voor. Toevoeging van witte vermout maakt de saus milder en accentueert de smaak van dragon.Mixer Je kunt ook de handmixer gebruiken voor het opkloppen van de saus.Zelf mayo maken doe je ook in een handomdraai, bekijk het zelf hieronder in de video!