aantal 10 |
gebak |
feestelijk, herfst |
hollands |
Het is nu ook weer tijd om ’s avonds zo’n heerlijk appeltoetje te serveren: een mooie appeltaart of deze appel-gembercake met glazuur. Op zachte cake leg je een dikke laag romige glazuur met frisse appel en pittige gember, klaar!
voorbereiding40 minutesminutes
oven1 hourhour15 minutesminutes
totale tijd1 hourhour55 minutesminutes
ingrediënten
250gzachte boterin blokjes
375grietsuiker
4eieren
1tlvanille-extract
350gzelfrijzend bakmeel
2tlgemberpoeder + extra om te bestrooien
100mlkarnemelk
3appelsgeschild en grof geraspt
glazuur
500gzachte roomkaas
125gzachte boter
150gpoedersuiker
2tlgemberpoeder
½tlvanille-extract
4elgekonfijte gemberin stukjes
ook nodig: bakvorm van 20x30 cmingevet en bodem bekleed met bakpapier
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop met de mixer de boter en suiker dik en romig. Klop de eieren er een voor een door en klop steeds goed na elke toevoeging. Voeg de vanille toe en klop op lage snelheid. Zeef het meelmengsel boven de kom en spatel samen met de gember, de karnemelk, de geraspte appel en een snuf zout luchtig erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in ± 1 uur en 15 min. gaar of tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm.
Klop voor het glazuur de roomkaas en boter met de poedersuiker, het gemberpoeder en de vanille in 5-10 min. tot een heel glad, luchtig glazuur. Bestrijk de cake ermee en bestrooi voor het serveren met wat gemberpoeder en stukjes gember.