aantal 4 |
hoofdgerecht |
voorjaar |
indonesisch |
Saté kambing is malse geitensaté. Jonge geit is mild van smaak en goed geschikt voor saté. Dabu-dabu is een soort rauwe salsa sambal met groene tomaat uit Manado, Sulawesi. Hij wordt vaak bij gegrilde vis geserveerd, maar het frisse en pittige doet het ook goed bij een sateetje. Maak ook eens zelf sambal zoals sambal terasi, verslavend lekker!
ingrediënten
500grjong geiten- of lamsvlees van de achterbout (kippendij of schouderkarbonade kunnen ook)
marinade
2sjalotjes
3knoflooktenen
4kemirinoten
1tlgula jawa
1tlfijn zeezout
2tlkorianderzaad
1tlkomijnzaad
2cmgemberwortelgeschild
1tlterasipoeder
1,5eltamarindepulpgeweekt in 4 el warm water (of 1,5 el tamarindepasta uit pot)
½limoen
5elkecap manis + wat extra voor het grillen
zonnebloemolieom te grillen
dabu-dabu
300grtomaten
4rode Thaise sjalotjesgepeld
3à 4 groene cabe rawitsafhankelijk van de scherpte
2jeruk limokaffirlimoentjes
2limoenen
½tlzout
1cmgember extra*geschild (optioneel)
instructies
Snij het vlees in blokjes van 1,5 cm x 1,5 cm. Maal de droge ingrediënten voor de marinade fijn in een blender of stamp ze fijn in een vijzel. Voeg de kecap manis, het limoensap en het tamarindewater toe, de laatste door een zeefje. Roer goed door elkaar. Schep het vlees door de marinade en laat een paar uur intrekken.
Maak intussen de dabu-dabu. Ontdoe de tomaatjes van het binnenste. Hak de sjalotjes zeer fijn. Verwijder met een scherp mes de schil van de limoen. Snij vervolgens de partjes tussen de vliesjes uit en snij ze in kleine stukjes. Hak de groene rawits fijn en meng met de overige ingrediënten. Voeg de rasp en het sap van de kaffirlimoentjes toe met het zout. Proef en corrigeer eventueel op smaak (in de originele dabu-dabu gaat ook suiker. Omdat de kecap al zoet is maak ik ‘m zonder. Maar voeg vooral een schep suiker toe als je daar behoefte aan hebt).
Rijg het vlees aan satéstokjes. Meng een paar eetlepels kecap met wat zonnebloemolie en bestrijk de saté licht met het mengsel. Grill de saté kort op een hete houtskoolgrill of in een grillpan tot ze mooi bruin zijn aan een kant. Draai om en gaar nog kort op de andere kant.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
*Optioneel: snijd het extra stukje gember in dunne reepjes en frituur ze in wat zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi over de saté. Serveer met de dabu-dabu. Recept: Vanja van der Leeden. Fotografie: Remko Kraaijeveld