tiramisu met chocolade-hazelnootpasta

aantal 8 | nagerecht, zoet | feestelijk, weekend | italiaans |
Een Italiaanse klassieker mag je niet veranderen, behalve als je er chocoladepasta in kunt doen! Ben je op zoek naar een écht spektakelstuk? Maak dan tiramisutaart!
voorbereiding45 minuten
opstijven2 uur
totale tijd2 uur 45 minuten

ingrediënten

  • 225 g chocolade-hazelnootpasta
  • 1 el cacaopoeder + extra om te bestrooien
  • 250 ml slagroom
  • 4 eieren, gesplitst
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 750 g mascarpone
  • 1 tl citroensap, om te ontvetten
  • 500 ml sterke koffie
  • 125 ml hazelnootlikeur
  • 350 g savoiardi* of lange vingers
  • 100 g hazelnoten, geroosterd en gehakt
  • schaal inh. 2 l

instructies

  • Roer de chocoladepasta, het cacaopoeder en 100 ml van de room in een kom door elkaar.
  • Klop de eidooiers en suiker met de mixer in 4-5 min. licht en romig. Klop de mascarpone en de rest van de room erdoor en klop tot een dik mengsel. Doe over in een andere kom.
  • Was de mengkom en garde goed, droog en maak vetvrij, bijvoorbeeld met wat citroensap. Klop hierin de eiwitten tot stijve pieken. Spatel het eiwitschuim in twee porties door het mascarponemengsel. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Meng in een diep bord de koffie en likeur. Doop de helft van de koekjes in het koffiemengsel en bedek hiermee de bodem van de schaal. Strooi de helft van de hazelnoten erover en spreid met een paletmes de helft van het chocoladepasta-mengsel erover uit. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover en strijk het glad. Herhaal met een tweede laag in het koffiemengsel gedoopte koekjes, hazelnoten en chocoladepastamengsel. Doe de rest van het mascarpone mengsel in een spuitzak met gladde spuit- mond van 1½ cm Ø en spuit toefjes op de tiramisù. Laat minstens 2 uur of een hele nacht opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren met wat cacaopoeder.
Voedingswaarde:
calorieën: 950kcal
|
eiwit: 13g
|
vet: 66g
|
koolhydraten: 68g
auteur: delicious.
* Savoiardi zijn Italiaanse lange vingers, te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online.
Recepten: Samantha Coutts. Fotografie: Chris Court. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!