Zelfgemaakte kippenbouillon is zó veel lekkerder dan kant-en-klare. Je moet er even de tijd voor nemen, maar met een goede kippenbouillon geef je veel gerechten extra smaak. En: je geeft je weerstand er ook nog eens een boost mee.
voorbereiding10 minutesminutes
kooktijd25 minutesminutes
Trekken3 hourshours30 minutesminutes
totale tijd4 hourshours5 minutesminutes
ingrediënten
Voor 1 liter kippenbouillon
botten van 1 kip± 1,6 kilo
2literwater
2rode uienongepeld en doormidden gesneden
3tenenknoflook
2stengels bleekselderijin stukken
1grote wortelin stukken
1bosje peterselie + extra om te garneren
1bosje lente-ui
2kaneelstokjes
stukjegember van ± 5 cmin plakken
1stukssteranijs
± 10 saffraandraadjes
2tlkomijnzaad
10zwarte peperkorrels
zeste van 1 (bicitroen + citroenplakjes om te serveren
zout naar smaak
instructies
Verwarm de oven voor op 180°Verdeel de botten van de kerstkip over een bakplaat en rooster ze in ± 25 min. bruin. Doe ze in een grote soeppan en voeg alle andere ingrediënten behalve het zout toe.
Breng aan de kook en laat op heel laag vuur ± 3½ uur trekken.
Zeef de bouillon door een fijne zeef. Laat het onderste, troebele gedeelte in de pan.
Breng op smaak met peper en zout. Leg een plakje citroen onder in een kopje en schenk er wat bouillon op. Garneer eventueel met wat platte peterselie.