Rutger: ‘Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaal- gewicht uitkomt als de vulling in dit recept. De cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken worden dan alleen maar intenser.’
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd1 hourhour30 minutesminutes
wellen3 hourshours
totale tijd5 hourshours
ingrediënten
vulling
175ggedroogde cranberry’s
175gblanke rozijnen
150gdonkere rozijnen
125gkrenten
75mlcognac of brandy + extra om te bestrijken
100gblanke amandelen
beslag
250gbloem + extra om te bestuiven
200gboter,op kamertemperatuur
200glichtbruine basterdsuiker
125gsinaasappel- of citroen marmelade
4eieren,op kamertemperatuur
1½tlbakpoeder
1elspeculaaskruiden
100gamandelmeel
ook nodig
tulbandvorm van 1 l ingevet
poedersuiker om te bestuiven
instructies
Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac of brandy in een kom en laat deze afgedekt minimaal 3 uur wellen.
Doe de amandelen in een kom en schenk er kokend water op. Laat ze 5 min. staan. Giet de amandelen dan af, dep ze droog en hak ze grof.
Verwarm de oven voor op 160°Bestuif de ingevette tulbandvorm licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.
Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker en ¼ tl zout in een kom en klop tot een romig geheel. Meng de marmelade erdoor en meng vervolgens één voor één de eieren erdoor. Spatel de bloem, het bak- poeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor.
Voeg als laatste de gewelde vruchten en gehakte amandelen toe en meng door het beslag. Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 85-105 min. gaar.
Laat de tulband na het bakken nog 5 min. in de vorm staan en stort hem dan op een rooster. Bestrijk de tulband met 2-3 el cognac of brandy. Dit kun je naar wens de volgende dagen nog enkele keren herhalen waardoor de tulband nog rijker van smaak wordt. Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.