Peren worden veel minder vaak in cakes gebruikt dan appels. Zonde eigenlijk, want een goede perencake is minstens zo lekker als een appelcake. De ricotta in dit recept maakt de cake heerlijk zacht van structuur, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige bite zorgen. Onweerstaanbaar!Zin in meer met peer? Hebben we voor je! Deze lijst geeft je inspiratie voor 15x bakken met peren.
kooktijd20 minutesminutes
oven1 hourhour
totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
ingrediënten
175gboterop kamertemperatuur
250gricottaop kamertemperatuur
225gwitte basterdsuiker
½citroen,rasp
¼tlzout
50ghoning
4eierenop kamertemperatuur
225gbloem
100ghazelnotenfijngemalen
2½tlbakpoeder
voor de topping
3-4peren,geschild, klokhuis verwijderd en in partjes
¼citroen,sap
75ghazelnotengrof gehakt
verder nodig
honingom mee te besprenkelen
instructies
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 23x30 centimeter met bakpapier.
Doe de boter, ricotta, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de honing toe en vervolgens één voor één de eieren. Klop na ieder ei het beslag goed door. Spatel tot slot de bloem, gemalen hazelnoten en het bakpoeder door het ricottamengsel. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Meng de partjes peer met het citroensap en verdeel deze over het cakebeslag. Strooi daar de grof gehakte hazelnoten over en bak de plaatcake in 55-65 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake afkoelen in de vorm. Besprenkel de plaatcake voor het serveren met honing.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Uit: Masterclass Cakes, Rutger van den Broek. Fotografie: Saskia Lelieveld. Uitgeverij :Carrera. € 16,99, ISBN 9789048848423