Geurige bouillon die z'n aroma's pas vrijgeeft na opening van de bladerdeegdeksel.
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
afkoelen2 hourshours
totale tijd2 hourshours50 minutesminutes
ingrediënten
15ggedroogd eekhoorntjesbrood(cepes)
200ggemengde (wilde) paddenstoelen
1elboter of ghee
50mlMadeira
500mlkruidenbouillon of paddenstoelbouillon,van tablet
1cmgember,in dunne plakjes
1elzoute sojasaus
paar takjes tijm
2 el truffeltappenade of 'salsa tartufata'(optioneel)
4plakjesbladerdeeg van 10 x 10 cm
1tlfleur de sel
ook nodig
4ovenbestendige soepkommen van 8 cm
instructies
Doe de gedroogde paddestoelen in een kommetje, schenk er 150 ml kokend water bij en laat ze 10 minuten weken. Zeef ze en bewaar het weekvocht. Snij de geweekte paddestoelen klein.
Veeg de verse paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter (of ghein een pan en bak het sjalotje met de fijngesneden paddestoelen tot de paddestoelen kleuren en het vocht is verdampt. Schep de geweekte paddestoelen erdoor en warm even mee.
Blus af met de Madeira en laat de helft verdampen. Voeg de bouillon, gember, weekvocht van het eekhoorntjesbrood en sojasaus toe doe het takje tijm erbij. Breng de soep tegen de kook en laat 10 minuten op laag vuur trekken met een (water)deksel op de pan.
Haal de soep van het vuur en doe over in een kom. Laat helemaal afkoelen. Bladerdeeg op een warme soep wordt zacht en zakt in de soep.
Schep de koude soep in de kommen, doe er een schepje truffeltappenade in en dek de kommen af met het bladerdeeg. Druk het deeg goed aan op de randen van de kom. Bestrijk het deeg met een beetje losgeklopt ei. Bestrooi met fleur de sel en zet de soep 20 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is.
Voedingswaarde:
calorieën: 389kcal
|
eiwit: 8g
|
vet: 28g
|
koolhydraten: 25g
auteur: delicious.
Recept: Eke Mariën. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Annemieke Paarlberg