Voor deze onweerstaanbare banaan-karameltaart grijpen we niet naar de glanzende witte suikerkristallen, maar gebruiken we kokosbloesemsuiker en banaan. De banaan prijkt niet alleen óp de taart, maar we kloppen ook banaan door het beslag. Niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat wel meer voedingsstoffen. Bonus: de bijzondere, eigen smaak. Op zoek naar meer recepten zonder witte suiker? Hier vind je een raw cheesecake met abrikozen.
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd1 hourhour10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
ingrediënten
125gboterop kamertemperatuur
125gkokosbloesemsuiker*
3eieren
300gheel rijpe bananengeprakt
300gbloem
snufjezout
2tlbakpoeder
rasp van 1 biocitroen
1tlnootmuskaat
4-5rijpe bananen
zure roomvoor erbij
ook nodig
ingevette springvorm 24 cm Øbekleed met bakpapier
karamel
50gboter + extra om in te vetten
100gkokosbloesemsuiker*
instructies
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt voor de karamel de boter in een pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Verdeel over de bodem van de vorm.
Klop voor het beslag de boter met de kokosbloesemsuiker met de mixer licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe. Klop er ook de geprakte bananen door. Meng er dan de bloem, zout, bakpoeder, citroenrasp en nootmuskaat door.
Snijd de bananen in de lengte door en leg ze met de platte kant op de karamel.
Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 60-70 min. gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. De prikker komt er schoon uit als de cake gaar is. Lekker met wat zure room.
Voedingswaarde:
calorieën: 595kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 23g
|
koolhydraten: 88g
auteur: delicious.
* Kokosbloesemsuiker is het gedroogde sap van kokosbloesem. Te koop bij natuurwinkels en goed gesorteerde supermarkten.Productie en recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Kring. Bereiding: Yvonne Jimmink