Zoete-aardappelpuree met een crunchy kikkererwtentopping


glutenvrij, lactosevrij, veganistisch
aantal 4 | bijgerecht | feestelijk, kerst | hollands |
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel uitdagend kan zijn. Ga voor contrast: de zachte structuur van puree naast knapperige aardse kikkererwten.
Ook heel lekker met zoete aardappel: soep met gebakken uien.
voorbereiding15 minutes
kooktijd30 minutes
totale tijd45 minutes

ingrediënten

  • ± 750 g zoete aardappels
  • 2 uien
  • 200 g kikkererwten (pot of blik), uitgelekt* maar bewaar het vocht, drooggedept
  • 3 el olijfolie
  • ¼ tl paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • ¼ tl komijnpoeder
  • 2 takjes rozemarijn, naaldjes losgehaald en zeer fijngesneden + 1 extra takje voor erover
  • 1 el ahornsiroop (of gebruik agavesiroop)
  • nootmuskaat
  • 1 el citroensap, of naar smaak meer of minder

instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Prik de aardappels rondom in en leg ze samen met de uien op de ene helft van een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Schep de kikkererwten om met 1 el olijfolie, het paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, helft van de rozemarijn, ahornsiroop en peper en zout naar smaak en verdeel ze over de andere helft van de bakplaat. Bak de zoete aardappel in ± 30-40 min. gaar en de kikkererwten mooi knapperig. Schep de kikkererwten af en toe om.
  • Neem de kikkererwten, aardappels en uien uit de oven en laat iets afkoelen. Pel de zoete aardappels en uien en pureer ze met de nootmuskaat, 2 el olie, citroensap en rest van de rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper. Doe in een schaal, bestrooi met de kikkererwten en versier met wat rozemarijn.
  • voorbereiden: maak 1 dag van tevoren de puree en kikkererwtentopping Zet tot gebruik afgedekt weg. Verwarm au bain-marie of stoom de puree vlak voor gebruik ± 15 min. De kikkererwten kun je in een droog verhitte koekenpan opwarmen.
Voedingswaarde:
calorieën: 330kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 13g
|
koolhydraten: 46g
auteur: delicious.
Voorbereiden: maak 1 dag van tevoren de puree en kikkererwtentopping. Zet tot gebruik afgedekt weg. Verwarm au bain-marie of stoom de puree vlak voor gebruik ongeveer 15 min. De kikkererwten kun je in een droog verhitte koekenpan opwarmen.
*Zo maak je van overgebleven kikkererwtenwater heerlijke vegan meringue.
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Esther de Munnik, Yvonne Nortier. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Bewerking: Trudlies Schouten.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!