nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

surinaamse nasi met zoetzuur

aantal 4 | hoofdgerecht | zomer | surinaams |
Met Jannekes recepten ben je soms snel en makkelijk even weg uit eigen land! Bijvoorbeeld als het écht herfst wordt en jij meer een zomermens bent. Ga voor Mexicaanse chili met chocolade of kies voor deze Surinaamse nasi met homemade (!) zoetzuur.
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • 300 g rijst wit
  • 2 kipfilets à 200 g
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 300 g spitskool gesneden, koelvers
  • 4 tomaten in stukjes
  • 4 bouillonblokjes* klein
  • 150 g garnalen roze
  • ½ bosje bladselderij grof gesneden
  • 2-3 el ketjap manis

instructies

  • Breng in een pan ruim water aan de kook. Voeg 1 el zout, de rijst en kipfilets toe. Kook de rijst en kipfilet in 10 min. op laag vuur gaar.
  • Verhit intussen de olie in een grote koekenpan, waar straks ook de rijst in past. Bak de ui zachtjes met de knoflook. Voeg de spitskool en tomaten toe en bak 3-5 min. mee. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en bak nog 2 min. mee.
  • Neem de kipfilets uit de pan. Giet de rijst af. Pluk of snijd de kipfilet in kleine stukjes. Schep de kipfilet en de rijst door de groenten en bak 3 min. op hoog vuur mee.
  • Voeg de garnalen, de selderij, de ketjap en peper naar smaak toe. Schep de nasi op een schaal. Lekker met Amsterdamse uien of zelfgemaakt zoetzuur (zie tip).
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Kleine bouillonblokjes, bedoeld voor een kopje bouillon, verkruimelen makkelijk en zijn bij elke supermarkt te koop. Of gebruik ½ bouillontablet en verkruimel dat.
Tip: zelf zoetzuur maken
Los 225 g basterdsuiker in 250 ml witte wijnazijn op en neem van het vuur. Vul 2 schone jampotten met schoongemaakte, in stukjes gesneden groenten (courgette, bloemkool, wortel, paprika, courgette). Druk de groenten goed aan. Schenk de warme, zoetzure siroop erover. Steek er evt. een laurierblaadje bij. Sluit de potten, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plek. Het azijnmengsel is ook heerlijk voor over de komkommersalade.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Bart Stuart
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Vijf extra receptideeën