Speltpizza met aardappels, kruiden en groene tapenade

speltpizza met aardappels


vegetarisch
aantal 2 | hoofdgerecht | weekend | italiaans |
Een goed en eenvoudig basisrecept voor pizzadeeg is een absolute musthave. Dan kun je experimenteren met al jouw favoriete toppings. Maak meteen vier porties pizzadeeg en vries ze in, dan heb je voor weken op voorraad!
Niet zoveel tijd? Maak dan deze snelle pizza met pepperoni en burrata.
voorbereiding25 minutes
kooktijd25 minutes
rusten en rijzen1 hour 10 minutes
totale tijd2 hours

ingrediënten

  • 7 g gedroogde gist (zakje)
  • 2 tl vloeibare honing
  • 400 g speltbloem + extra bloem om te bestrooien
  • topping
  • 3 kleine aardappels, in dunne plakjes geschaafd, liefst met een mandoline
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl fijngesneden rozemarijn
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 70 g ontpitte Siciliaanse olijven, fijngesneden
  • 150 g salsa verde
  • verse geitenkaas, voor erover
  • peterselie, kervel en basilicum, voor erover

instructies

  • Meng voor het deeg de gist met de honing en 250 ml lauwwarm water in een grote kom. Laat afgedekt ± 10 min. rusten op een warme plek, tot zich schuim vormt. Roer de bloem en 2 tl zoutvlokken erdoor. Kneed op een licht met bloem bestoven werkvlak in ± 10 min. tot een zacht, elastisch deeg. Doe over in een ingevette kom en laat afgedekt op een warme plek ± 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Blancheer de aardappelplakjes een paar minuten in ruim kokend water.
  • Rol het deeg uit tot een ovaal van ± 1 cm dik.
  • Meng in een kom de knoflook, rozemarijn en olie en bestrijk het deeg met 2 el hiervan. Verdeel de aardappelplakjes erover en besprenkel met de rest van de kruidenolie.
  • Bak de pizza ± 20 min. tot de bodem knapperig is en de aardappelplakjes gaar zijn.
  • Meng intussen voor de tapenade de olijven en salsa verde in een kleine kom.
  • Sprenkel vlak voor serveren de tapenade over de pizza, verdeel de geitenkaas erover en bestrooi met de kruiden.
Voedingswaarde:
calorieën: 900kcal
|
eiwit: 22g
|
vet: 37g
|
koolhydraten: 114g
auteur: delicious.
Voorbereiden: Het pizzadeeg en groene tapenade kun je van tevoren maken. Rol het deeg na het rijzen tot een bal, omwikkel met plasticfolie en bewaar tot 3 maanden in de diepvries. Bewaar de tapenade tot 1 week in de koelkast, met plasticfolie op het oppervlak.
* Salsa verde koop je bij ruim gesorteerde supermarkten. Of maak het zelf: pluk de blaadjes van 9 takjes kruiden (bijv. 3x peterselie, 3x kervel en 3x dragon). Pureer de kruiden + 50 g kappertjes + 100 ml olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en evt. wat azijn van de kappertjes.
Recepten en bereiding: Charlotte Binns-McDonald. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


speltpizza met aardappels