Pompoen-courgettelasagne

vegetarisch
aantal | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | mediterraans | vegetarisch
Soms hebben we spontaan zin in een lasagne! Deze variant op de traditionele vul je met pompoen die bestreken is met ricotta en courgetteschijfjes met honing.
voorbereiding30 minutes
Oven35 minutes

ingrediënten

  • 500 g ricotta
  • 140 g parmezaanse kaas geraspt
  • 200 g diepvriesdoperwten geblancheerd, koud gespoeld
  • ½ bos basilicum stelen fijngesneden
  • 1 citroen rasp en sap, bio
  • 1 tl chilivlokken
  • 120 g witte amandelen geroosterd, grof gehakt
  • 750 g flespompoen gehalveerd, draden en pitten verwijderd, geschild
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 el honing
  • 2 courgettes kleine gele
  • 2 courgettes kleine groene l
  • courgettebloemen voor garneren
  • 1 el appelciderazijn
  • ook nodig: mandoline* of kaasschaaf
  • 22 cm Ø ronde ovenschaal stoommand of -pan,

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Pureer de ricotta, geraspte kaas, doperwten, basilicum- blaadjes en -stelen, citroenrasp en chilivlokken grof in de keukenmachine. Doe over in een kom en roer 80 g van de amandelen erdoor.
  • Schaaf de pompoen in plakjes van 5 mm dik. Stoom de pompoen 1 min. Meng 1 el olijfolie en 1 el honing en bestrijk de pompoen ermee. Leg een kwart van de pompoenplakjes naast elkaar in een enkele laag in de ovenschaal en bestrijk met een derde van het ricottamengsel. Herhaal dat tweemaal en eindig met een laag pompoen. Bak de pompoenlasagne in de oven 30-35 min. tot het bovenste pompoenlaagje net karamelliseert. Laat wat afkoelen.
  • Schaaf intussen de courgettes op een mandoline in dunne schijfjes en maak de bloemen voorzichtig los. Meng de azijn en de resterende eetlepel honing en olijfolie in een kom. Verdeel de gele en groene courgetteschijfjes en de bloemen over de lasagne en strooi de resterende 40 g amandelen erover. Sprenkel de honingolie erover en serveer. 
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Een mandoline koop je bij kookwinkels.
Tekst en recepten: Shannon Harley. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!