nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

pastinaak-empanada’s met bieten-anijsdip

aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | | mediterraan, zuid-amerikaans |
Een empanada is een heerlijk Spaans deeghapje dat je met van alles en nog wat kunt vullen. Voor erbij: een frisse bieten-anijsdip. Wij vullen ‘m met een heerlijk pastinaak-gehaktmengsel. Maar je kunt de empanada’s ook prima vega maken met vegetarisch gehakt! Met dit recept kun je 8 empenada’s maken, goed als lunch- of klein hoofdgerecht.


Nog zo’n lekker mediterraan recept? Probeer deze tijmcrêpes met zalm!
kooktijd1 uur
30 minuten
totale tijd1 uur 30 minuten

ingrediënten

  • 250 g speltbloem
  • 70 g spelt- of tarwemeel
  • 60 g amandelmeel
  • 200 g koude boter

vulling

  • 2 el olijfolie
  • 1 middelgrote prei, alleen het lichtgroene deel, in dunne ringen
  • 200 g rundergehakt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl pul biber
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 250 g pastinaak geschild, grof geraspt
  • 50 g gemengde noten grof gehakt
  • 8 takjes verse oregano, blaadjes geplukt
  • 1 el krenten

bieten-anijsdip

  • 3 el zure room
  • 1 eidooier, losgeroerd met 1 el water
  • rauwe bieten (1 grote of 2 kleine), geschild
  • 8-6 el zure room
  • 1 tl anijszaad
  • 2 el appelazijn

instructies

  • Meng met de pulseknop van de keukenmachine de meelsoorten, boterblokjes en een flinke snuf zout tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg 3-4 el ijskoud water toe en meng met de pulseknop snel tot een bal. Kneed het deeg kort door, vorm tot een platte schijf en leg afgedekt ± 30 min. in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit intussen in een koekenpan de olie en bak de prei 5-7 min. op laag vuur. Voeg het gehakt, de knoflook en specerijen toe en bak nog ± 3 min. Meng het gehaktmengsel in een kom met de pastinaak, noten, oregano, krenten en zure room. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, vorm tot schijven en rol ze op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot rondjes van ± 15 cm Ø. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel de vulling steeds over een helft van de deegrondjes en laat 1½ cm van de rand vrij. Klap de rondjes dicht tot halve maantjes en druk de randen stevig dicht met een vork, zodat je een patroon in de rand krijgt. Bestrijk de empanada’s met losgeroerde eidooier en bak ze lichtbruin en gaar in 15-20 min.
  • Rasp intussen de biet fijn. Pureer de helft van de biet met de zure room en voeg de rest van de geraspte biet toe. Rooster het anijszaad in een droge koekenpan zachtjes totdat het begint te poffen. Kneus het anijszaad licht in de vijzel en voeg met de azijn toe aan het bietmengsel. Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Serveer de empanada’s met de dip.
Voedingswaarde:
calorieën: 1148kcal
|
eiwit: 29g
|
vet: 82g
|
koolhydraten: 71g
auteur: delicious.
recept Trudelies Schouten fotografie Alan Jensen styling Cyn Ferdinandus bereiding Victor de Launay
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

pastinaak-empanadas met bieten-anijsdip

Vijf extra receptideeën