Pastinaak-empanada’s met bieten-anijsdip

pastinaak-empanadas met bieten-anijsdip


aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | | mediterraan, zuid-amerikaans |
Een empanada is een heerlijk Spaans deeghapje dat je met van alles en nog wat kunt vullen. Voor erbij: een frisse bieten-anijsdip. Wij vullen ‘m met een heerlijk pastinaak-gehaktmengsel. Maar je kunt de empanada’s ook prima vega maken met vegetarisch gehakt! Met dit recept kun je 8 empenada’s maken, goed als lunch- of klein hoofdgerecht.


Nog zo’n lekker mediterraan recept? Probeer deze tijmcrêpes met zalm!
kooktijd1 hour
30 minutes
totale tijd1 hour 30 minutes

ingrediënten

  • 250 g speltbloem
  • 70 g spelt- of tarwemeel
  • 60 g amandelmeel
  • 200 g koude boter

vulling

  • 2 el olijfolie
  • 1 middelgrote prei, alleen het lichtgroene deel, in dunne ringen
  • 200 g rundergehakt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl pul biber
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 250 g pastinaak geschild, grof geraspt
  • 50 g gemengde noten grof gehakt
  • 8 takjes verse oregano, blaadjes geplukt
  • 1 el krenten

bieten-anijsdip

  • 3 el zure room
  • 1 eidooier, losgeroerd met 1 el water
  • rauwe bieten (1 grote of 2 kleine), geschild
  • 8-6 el zure room
  • 1 tl anijszaad
  • 2 el appelazijn

instructies

  • Meng met de pulseknop van de keukenmachine de meelsoorten, boterblokjes en een flinke snuf zout tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg 3-4 el ijskoud water toe en meng met de pulseknop snel tot een bal. Kneed het deeg kort door, vorm tot een platte schijf en leg afgedekt ± 30 min. in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit intussen in een koekenpan de olie en bak de prei 5-7 min. op laag vuur. Voeg het gehakt, de knoflook en specerijen toe en bak nog ± 3 min. Meng het gehaktmengsel in een kom met de pastinaak, noten, oregano, krenten en zure room. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, vorm tot schijven en rol ze op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot rondjes van ± 15 cm Ø. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel de vulling steeds over een helft van de deegrondjes en laat 1½ cm van de rand vrij. Klap de rondjes dicht tot halve maantjes en druk de randen stevig dicht met een vork, zodat je een patroon in de rand krijgt. Bestrijk de empanada’s met losgeroerde eidooier en bak ze lichtbruin en gaar in 15-20 min.
  • Rasp intussen de biet fijn. Pureer de helft van de biet met de zure room en voeg de rest van de geraspte biet toe. Rooster het anijszaad in een droge koekenpan zachtjes totdat het begint te poffen. Kneus het anijszaad licht in de vijzel en voeg met de azijn toe aan het bietmengsel. Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Serveer de empanada’s met de dip.
Voedingswaarde:
calorieën: 1148kcal
|
eiwit: 29g
|
vet: 82g
|
koolhydraten: 71g
auteur: delicious.
recept Trudelies Schouten fotografie Alan Jensen styling Cyn Ferdinandus bereiding Victor de Launay
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


pastinaak-empanadas met bieten-anijsdip