Ottolenghi’s panzanella met saffraantomaten en gepekelde rode ui

lactosevrij, vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, lunchgerecht, voorgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend, zomer | midden-oosters | lactosevrij, vegetarisch
Deze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt of staat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten.Probeer ook deze panzanella met burrata en avocado.
voorbereiding35 minutes
kooktijd50 minutes
totale tijd1 hour 25 minutes

ingrediënten

  • 8 rijpe tomaten
  • 2 el bloemenhoning
  • 1 buisje saffraan supermarkt
  • 2-3 zuurdesemboterhammen van een
  • paar dagen oud
  • 7 el extra vierge olijfolie geurige groene
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 snackkomkommers
  • 1 rode ui
  • 3-5 el rodewijnazijn
  • 1 bos basilicum

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de tomaten in dikke parten.
  • Verwarm in een steelpan de honing met de saffraan en 2 el olijfolie. Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met het honing-saffraanmengsel. Bestrooi met grof zout. Rooster de tomaten 30-40 min. tot ze zacht zijn en schroeiplekjes hebben.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.
  • Scheur het brood in grove stukken en meng met 3 el olijfolie en wat zout. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster goudbruin in 10 min. Meng in een kom de tomaten met het vocht uit de ovenschaal en het geroosterde brood en laat 6-8 min. intrekken.
  • Snijd de bleekselderij in plakjes. Schil de komkommers en snijd in grove, schuine stukken. Snijd de rode ui in halve ringen en meng in een kleine kom met wat zout en 2 el rodewijnazijn. Laat 5 min. intrekken.
  • Meng in een kom alles luchtig. Breng op smaak met de rest van de olijfolie, evt. nog wat extra rodewijnazijn en zout. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en meng erdoor.
Voedingswaarde:
calorieën: 307kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 26g
auteur: delicious.
Recept: Merijn Tol. Fotografie: Jeroen van der Spek. Stlying: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


Uit: Ottolenghi Travels