nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch

moussaka met linzen

aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | grieks |
Vegetarisch comfort food. Zo kun je deze moussaka met linzen, harissa en cheddar het beste omschrijven.
Behoefte aan meer comfort? Maak dan ook deze romige pappardelle met bloemkool en blauwe kaas.
voorbereiding1 uur 30 minuten
kooktijd50 minuten
totale tijd2 uur 20 minuten

ingrediënten

  • 180 ml olijfolie om in te bakken
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes
  • 1 wortel in stukjes
  • 2-3 el harissa
  • 270 g le puy-linzen of andere linzen
  • 2 blikken tomaatblokjes ± 800 g
  • ½ bosje oregano blaadjes geplukt en fijngesneden
  • kg licht kruimige aardappels bijv. desirée, geschild en in stukken van 3 cm
  • 150 g cheddar grof geraspt
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 20 g boter in blokjes
  • 3 middelgrote aubergines in lange plakken van ½ cm dik
  • peterseliecress of andere cress voor erover

ook nodig

  • grote ovenschaal inh. 2 l, ingevet)

instructies

  • Verhit 60 ml van de olie in een steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Bak hierin de ui met de knoflook, bleekselderij en wortel 4-5 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de harissa en linzen toe en schep de linzen 2-3 min. door het mengsel. Voeg de tomaat, oregano en 750 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de linzen met het deksel schuin op de pan in ± 1 uur gaar. Voeg zo nodig tussentijds extra water toe als het mengsel te dik wordt.
  • Zet intussen de aardappels met een laagje koud water op in een grote pan en kook ze afgedekt in ± 15 min. gaar. Giet ze af en stamp ze in de pan fijn. Meng er de kaas, melk en boter door, zodat je een gladde puree krijgt.
  • Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de plakken aubergine in delen 3-4 min. per kant tot ze gaar en goudbruin zijn (gebruik evt. wat meer olijfolie). Laat de aubergineplakken uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200°Verdeel eenderde van de aubergines over de ingevette ovenschaal en schep de helft van het linzenmengsel erop. Breng nog een laag aubergines aan en schep hierop de rest van de linzen. Dek af met de rest van de aubergines en verdeel de aardappelpuree erover. Strijk de puree een beetje glad met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de moussaka 45-50 min. in de oven tot hij door en door heet is en goudbruin kleurt. Bestrooi met peterseliecress en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 675kcal
|
eiwit: 21g
|
vet: 37g
|
auteur: delicious.
Recepten: Valli Little. Fotografie: Nigel Lough. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!