nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

kerstkoekjes voor in de boom

aantal 25 | koek, tussendoortje | familietijd, kerst | |
Nog twee weken, dan beginnen de kerstvakanties! Misschien staat er thuis wel al een mooie boom in de woonkamer, of staat hij in de tuin te wachten op een aangenaam warm plekje binnen. Maar helemaal in kerstsfeer komen wij bij het bakken van deze kerstkoekjes met onze kinderen. Je huis gaat er zo heerlijk van ruiken. Uit de oven rijgen we een mooi lint door de koekjes en mogen ze in de boom.
voorbereiding30 minuten
kooktijd15 minuten
Rijzen30 minuten
totale tijd1 uur 15 minuten

ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 150 g roomboter
  • 125 g basterdsuiker lichtbruine
  • 50 ml melk
  • 2 tl kaneel gemalen
  • extra nodig huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, deegroller, koekvormpjes

instructies

  • Kneed van het bakmeel, de roomboter, de suiker, de melk, de kaneel en 1/2 tl zout een soepel deeg. Vorm een deegrol, rol in huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Snijd van de deegrol plakjes van 4-5 mm dikte, of rol het deeg – in 2 of 3 porties – uit tot deze dikte. Steek met de koekvormpjes koekjes uit het deeg. Maak met een satéprikker in elk koekje een gaatje. Later kun je door het gaatje een mooi lint rijgen waarmee je de koekjes in de boom hangt. 
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in zo’n 15 min. lichtbruin, gaar en krokant. Bak de koekjes niet te donker, want dan ontstaat een bitter smaakje. Schuif het bakpapier met de koekjes op een ovenrooster zodat de koekjes kunnen afkoelen.
  • Doe voor het glazuur 250 g poedersuiker in een schaal en voeg al roerende druppelsgewijs water of citroensap toe, tot een dik glazuur ontstaat. Verdeel het glazuur over stevige diepvrieszakjes, druk de lucht er zoveel mogelijk uit en knoop ze dicht. 
  • Om de glazuur op de koekjes te spuiten knip je een klein hoekje van een van de punten. Laat de glazuur drogen en rijg vervolgens een mooi lint door het gaatje om de koekjes in de boom of aan een guirlande te hangen.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
TIP: Voeg voor gekleurd glazuur een paar druppeltjes natuurlijke kleurstof bieten-, wortel- of tomatensap toe.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Vijf extra receptideeën