nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Griekse honingkoekjes

aantal 4 | koek, zoet | | grieks |
Bij feestelijke gelegenheden ontbijten de Grieken graag met deze honingkoekjes. Je kunt de koekjes dagen van tevoren maken, stop ze dan in een goed afgesloten trommel. Drenk ze vlak voor gebruik in de siroop en bestrooi ze met noten en kaneel.
voorbereiding30 minuten
kooktijd25 minuten
afkoelen30 minuten
totale tijd1 uur 25 minuten

ingrediënten

  • ½ tl baking soda + of bakpoeder
  • rasp en sap van grote (bio)sinaasappel
  • 150 ml groene olijfolie
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 60 ml cognac
  • tl kaneelpoeder
  • 400 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 100 g walnoten grof gehakt
  • dikke Griekse yoghurt voor erbij
  • siroop
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 225 g heldere honing
  • ook nodig: bakplaat met bakpapier belegd

instructies

  • Meng voor het deeg de baking soda met het sinaasappelsap en -rasp. Klop de olie en suiker in een kom totdat het dik en romig is. Roer de cognac, ½ tl kaneel, een snuf zout en de sinaasappelsapmix erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel luchtig in delen erdoor totdat het stevig genoeg is om te kneden en kneed het dan kort door.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in bolletjes en leg ze met flink wat tussenruimte op de bakplaat. Druk ze tot ovaaltjes en maak er met een vork een streeppatroon in. Bak de koekjes 15-25 min. in het midden van de oven. Laat ze 5 min. op de bakplaat afkoelen en zet de koekjes dan op een rek.
  • Kook voor de siroop 150 ml water met de suiker zachtjes 5 min. tot de suiker is opgelost. Voeg de honing toe en laat nog 1 min. koken. Laat afkoelen.
  • Leg de koekjes 2 min. in de siroop om iets te wellen. Neem ze uit de siroop, leg op bakpapier en bestrooi met de walnoten en rest van de kaneel. Serveer met een schep Griekse yoghurt of hangop.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten: Eke Mariën. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Ajda Mehmet. Productie: Trudelies Schouten.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

Griekse honingkoekjes - delicious

Vijf extra receptideeën