geroosterde hutspot met lamskoteletjes

De krieltjes maken dat deze hutspot een heel andere look krijgt. De olijfolie, knoflook en de easy bereiding zorgen er voor dat de hutspot ook qua smaak weinig meer op zijn klassieke naamgenoot lijkt.

Hoofdgerecht (4 personen)

600 g krieltjes, schoongeboend
1 teentje knoflook, fijngesneden
9 el olijfolie
450 g jonge worteltjes, schoongeboend
8 rode sjalotjes, gepeld, gehalveerd
blaadjes van 1 takje rozemarijn, of 1 tl gedroogde rozemarijn
½ el grove mosterd
1 el citroensap
2 appels, schoongeboend, in partjes
30 g boter of margarine
8 lamskoteletjes à ± 75 g of varkenskoteletten
50 g raapstelen*, worteltjes verwijderd, in grove stukken

Verwarm de oven voor op 225°C. Leg de krieltjes in een braadslee, schep de knoflook en 3 el olijfolie erdoor. Dek de braadslee af met aluminiumfolie. Bak de krieltjes in het midden van de oven ± 20 min.

Snijd dikke en lange wortels doormidden. Schep de wortel, sjalotjes, 2 el olie en rozemarijn door de krieltjes en bak alles, afgedekt met folie, ± 15 min. in de oven. Klop intussen een dressing van de mosterd, het citroensap, 4 el olijfolie en peper naar smaak. Schep de appel door de groenten en bak alles, zonder folie, nog ± 10 min.

Verhit intussen de boter in een grote koekenpan en bak hierin de lamskoteletjes op hoog vuur in ± 10 min. aan beide kanten mooi bruin en rosé. Bestrooi ze met zout en peper. Neem de groenten uit de oven, verdeel de raapstelen erover en besprenkel met de mosterddressing. Serveer met de koteletjes.
Bereiden: ± 20 min. / oven ± 45 min.
*Vervang de raapstelen eventueel door het groene blad van radijs, door waterkers of  rucola.

p.p. ± 675 kcal

Receptuur Katinka Huiskamp Bereiding Jankees Roggeveen Fotografie Harold Pereira Styling Mirjam van der Rijst

 

hutspot-delicious