Gekonfijte citroenkip met ras el hanout & dadel-abrikoosvermicelli

kip-geconfijte-citroen - delicious


weekend
aantal 4 | hoofdgerecht | feestelijk | mediterraan |
Klassiek eet je met het suikerfeest de kippastei b’stilla en andere kipgerechten. Deze gekonfijte citroenkip is klassiek en modern tegelijk, hartig en zoet en simpel & feestelijk. Perfect om het Suikerfeest mee te vieren. Dat je overigens gewoon mee mag vieren ook al heb je niet aan de ramadan gedaan. De gestoomde vermicelli (let op: gebruik echt de Marokkaanse voor optimaal resultaat) is een openbaring zo lekker. B’saha – op je gezondheid. 
voorbereiding25 minutes
kooktijd1 hour 10 minutes
Marineren30 minutes
totale tijd2 hours 5 minutes

ingrediënten

  • 1 gekonfijte citroen
  • 1 flinke boerenkip
  • 4 el ras el hanout
  • milde olijfolie
  • 500 g vermicelli bij de Marokkaanse winkel
  • 8 dadels
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 75 g amandelen
  • 6 el fijngehakte peterselie of koriander
  • zout en versgemalen peper

instructies

  • Snijd de gekonfijte citroen in vieren, schep het zachte vruchtvlees eruit en snijd de schil in zo dun mogelijke reepjes. Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten goed in met de helft van de citroenreepjes, de ras el hanout, flink wat zout en peper en een flinke scheut olijfolie. Masseer het ras-el-hanoutmengsel goed in de kip. Laat de kip in een passende ovenschaal minstens 30 minuten tot maximaal een paar uur in de koelkast marineren.
  • Verwarm de oven voor tot 250 °Rooster de kip in circa 15 minuten rondom goudbruin in de hete oven. Zet de oven dan op 150 °C en laat de kip in 45 minuten verder gaar worden. Prik dan met een mesje tussen de dij en de filet van de kip; als er doorzichtig vocht uit komt, is de kip gaar, zo niet, laat de kip dan nog 10-20 minuten verder garen.
  • Breng ruim water aan de kook in het onderste deel van een couscoussière. Doe de vermicelli in een grote schaal en meng met 3 eetlepels olijfolie en wat zout. Besprenkel met circa een half glaasje koud water en meng goed; wrijf intussen met je handen de vermicelli los. Doe de vermicelli dan in het bovenste gedeelte van de couscoussière en stoom circa 10 minuten.
  • Snijd de dadels en abrikozen in reepjes. Hak de amandelen grof. Schep de gestoomde vermicelli in een grote schaal, laat iets afkoelen en besprenkel wederom met wat water. Meng de dadels, abrikozen, amandelen en de rest van de citroenreepjes door de vermicelli en eventueel nog 1 eetlepel olie, mocht de vermicelli een beetje plakken. Stoom de vermicelli nog een keer circa 8 minuten.
  • Meng de vermicelli tot slot met wat van de kruidige kipjus uit de ovenschaal en met de peterselie. Schep wat van de vermicelli in de kip en serveer de kip op de rest van de vermicelli.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Uit: Onder de Mediterrane Zon, Merijn Tol & Nadia Zerouali. Uitgeverij: Nijgh Cuisine. Fotografie: Sven Benjamins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


kip-geconfijte-citroen - delicious