nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch

eiercurry met kurkuma

aantal 6 | hoofdgerecht | | aziatisch |
Curry is eigenlijk altijd lekker, maar vooral op een koude herfstavond. Geef bij deze eiercurry met kurkuma uit Sri Lanka gekookte rijst of maak er een feestmaal van met kruidige saffraanrijst met cashewnoten.


Nog een lekkere vega curry: met pompoen en paddenstoelen
kooktijd55 minuten
totale tijd55 minuten

ingrediënten

  • 8 eieren, op kamertemperatuur
  • 3 el ghee (geklaarde boter, zie online woordenlijst)
  • 1 ui in dunne ringen
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 4 cm verse gemberwortel (20 g), fijngesneden
  • 2 groene chilipepers in dunne ringetjes
  • 10 g vers kerrieblad* of 2 el gedroogde kerrieblaadjes
  • 2 stukken pandanblad* van 12 cm lang, in een knoop
  • 400 ml kokosmelk
  • nigellazaad, voor erover
  • gekookte basmatirijst of evt. hoppers*, voor erbij
  • ook nodig: vijzel of evt. kleine keukenmachine of koffiemolen

koriander-nigellamengsel

  • 1 el korianderzaad
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl nigellazaad
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl witte peperkorrels of ¼ tl gemalen witte peper
  • ½ tl fenegriek (Aziatische supermarkt)
  • 4 el gedroogde kerrieblaadjes (Aziatische supermarkt)
  • 1 kaneelstokje, in stukjes gebroken

instructies

  • Wrijf alle ingrediënten voor het specerijenmengsel samen met 1 tl grof zeezout fijn in een vijzel of maal fijn in een kleine keukenmachine of koffiemolen.
  • Breng een grote pan met water aan de kook. Draai het vuur lager en leg de eieren er voorzichtig in. Kook ze in ± 6 min. zacht. Giet af, laat schrikken onder de koude kraan en laat 2 min. afkoelen in een kom met koud water tot je ze kunt pellen.
  • Verhit de ghee op matig vuur in een braadpan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, gember, chilipepers en het kerrieblad toe en bak onder af en toe omscheppen 4-5 min. zonder te laten kleuren. Voeg het specerijenmengsel toe en schep nog 2 min. om tot de aroma’s zich ontwikkelen. Voeg het pandanblad, de kokosmelk, de gepelde eieren en 400 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat in 10-15 min. licht inkoken.
  • Schep de curry in kommen en bestrooi met nigellazaad. Serveer met rijst.
Voedingswaarde:
calorieën: 435kcal
|
eiwit: 15g
|
vet: 39g
|
koolhydraten: 6g
auteur: delicious.
* Pandanbladeren zijn de geurige, lange bladeren van de pandanpalm. Ze worden in de Aziatische keuken vaak gebruikt om rijst te aromatiseren of als omhulsel voor hapjes, die gestoomd of geroosterd worden. Een aantal bladeren wordt in een knoop gelegd, waardoor ze kneuzen en meer smaak en geur afgeven. Te koop bij winkels met Aziatische producten. Vers kerrieblad koop je ook bij winkels met Aziatische producten, soms uit de diepvries. Je kunt ook gedroogd kerrieblad nemen, maar vers is vaak lekkerder.
Hoppers zijn kleine, komvormige pannenkoekjes van rijstebloem en kokosmelk, op deliciousmagazine.nl/hopper vind je een recept. Of neem Indiase paratha’s of platbrood.
Recept: O Tama Carey. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Vijf extra receptideeën