nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

daube met wagyu rundvlees

aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | frans |
Dit gerecht kun je maken met gewoon stoofvlees, maar met wagyu-vlees geef je het nét even een upgrade. Bestel dat van tevoren bij een gespecialiseerde slager. Serveer met aardappelpuree en geglaceerde worteltjes. Mmm!
kooktijd1 uur 20 minuten
Stoven6 uur
totale tijd7 uur 20 minuten

ingrediënten

  • 9 el olijfolie mild
  • 3-4 wagyu-runderwangen bijgesneden
  • 2 wortels kleingesneden
  • 2 uien kleingesneden
  • 2 stengels bleekselderij kleingesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ bosje tijm samengebonden met keukentouw
  • 100 g ontbijtspek
  • 750 ml rode wijn
  • 2 sinaasappels bio, rasp
  • 100 ml cognac
  • 80 g zuurdesembrood korsten verwijderd, zeer fijn verkruimeld
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • ½ bosje bieslook fijngesneden
  • 75 g boter koud, in blokjes
  • 400 g champignons
  • voor erbij: aardappelpuree en geglaceerde worteltjes met prei

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Verhit 4 el olijfolie in een grote braadpan op hoog vuur. Braad hierin de runderwangen met niet meer dan 2 tegelijk* in delen rondom aan in 4 min. Schep ze op een schaal.
  • Bak in dezelfde braadpan de wortels, uien en bleekselderij met de laurier, het bosje tijm en de spekjes. Schep ze ± 2 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook.
  • Leg de runderwangen weer terug in de pan, voeg evt. nog zoveel water toe dat ze net onder staan en dek de pan goed sluitend af met aluminiumfolie. Stoof ze 4 uur in de oven en voeg dan het sinaasappelrasp en de cognac toe. Sluit weer goed af met het folie en stoof het vlees nog 2 uur tot het botermals is.
  • Verhit intussen in een koekenpan 4 el olijfolie op matig vuur. Bak de broodkruimels hierin al omscheppend in 3-4 min. goudbruin. Voeg de knoflook en wat zout en peper toe en schep nog 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Neem van het vuur en voeg de bieslook toe.
  • Giet het stoofvocht uit de braadpan in een steelpan en schep eventueel bovendrijvende vet af. Verwijder het bosje tijm. Houd het vlees warm terwijl je het stoofvocht op matig tot hoog vuur aan de kook brengt. Laat zonder roeren in ± 20 min. inkoken. Klop 50 g van de boterblokjes er een voor een vlug door, zodat je een mooie glanzende saus krijgt. Houd warm (niet koken).
  • Verhit de resterende 25 g boter met de resterende el olijfolie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Voeg de champignons en wat zout en peper toe en bak ze in 5-6 min. goudbruin en gaar. Schep ze door de saus.
  • Schep het vlees op borden en serveer met aardappelpuree en geglaceerde worteltjes met prei. Schenk de ingekookte saus erover en strooi de gebakken broodkruimels erover.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Wijntip: de Tokara Director’s Reserve. Een cabernet sauvignon gedomineerde Bordeaux blend met petit verdot, merlot, cabernet franc en malbec.
Recept: Guillaume Brahimi. Fotografie: Chris Court. Styling: Kirsten Jenkins. Bewrking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
daube met wagyu rundvlees delicious.

Vijf extra receptideeën