dashi met broccolistronk en tempuraroosjes

Dashi is een Japanse bouillon vol umami. Dus als je een oppeppertje nodig hebt, is deze soep alles wat je nodig hebt. Breng voor de boodschappen een bezoek aan de toko – een hele beleving als je het ons vraagt – want daar hebben ze alles wat je nodig hebt voor deze dashi.

Ook zo verslingerd aan de Japanse keuken? Dan vind je deze terrine van sushi vast ook fantastisch!

dashi met broccolistronk en tempuraroosjes

voorgerecht (4 personen)

Yolanda: ‘De stronk van broccoli word vaak ten onrechte weggegooid. Je kunt er heerlijk mee koken: in stukjes snijden en kort meekoken voor in een salade of verwerken in soep of bouillon, zoals deze Japanse dashi.’

1 stuk kombu (10×10 cm, 4 x ingeknipt)*
10 g bonitovlokken*
4 el lichte misopasta*
1 grote broccoli
100 g tofu in 1×1 cm.blokjes
225 ml ijskoud koolzuurhoudend mineraalwater
100 g bloem
1 el maïzena
plantaardige olie om in te frituren
1 el geroosterd sesamzaad
nori in snippers voor erbij

Breng 1 l water met de kombu zachtjes aan de kook. Haal voordat het water begint te koken de kombu eruit. Voeg de bonitovlokken toe en laat zachtjes 20 min. trekken. Roer de bouillon niet door. Zeef de bouillon en schenk terug in de pan. Roer de misopasta door de bouillon en laat 5 min. zachtjes inkoken.

Maak de broccoli schoon en verdeel in hele kleine roosjes. Schil de steel en snijd in dunne plakjes en vervolgens in reepjes. Voeg de broccolireepjes, 4 kleine roosjes en tofu toe aan de bouillon kook ca. 4 min.

Breng de soep op smaak met zout en peper. Houd apart.

Verhit de olie in een pan of frituur op 180°C. Doe 5 ijsklonten in een maatbeker met 225 ml ijskoud mineraalwater zodat je straks een extreem koud beslag krijgt. Doe de broccoliroosjes in een bolzeef. Strooi de bloem erover en klop boven een kom uit. Roer de bloem, maïzena en een snuf zout met het bruiswater en de ijsklonten met een garde door elkaar. Het tempurabeslag mag vrij dun zijn. Haal de broccoliroosjes snel door het beslag en frituur in ca. 5 min. goudbruin en knapperig.

Frituur in kleine hoeveelheden, zodat de olie niet te veel afkoelt. Schep op een bord bedekt met een stukje keukenpapier en bestrooi met zout en het geroosterde sesamzaad. Warm de soep op.

Serveer de tempuraroosjes en norisnippers bij de dashi. Lekker met sojasaus.

Kombu is gedroogd zeewier; bonitovlokken is het schaafsel van gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijn; misopasta is gefermenteerde pasta van sojabonen. Je koopt het allemaal bij toko’s en natuurwinkels.

Bereiden: ± 35 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER, YOLANDA VAN DER JAGT, WERRY VAN LEEUWEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERNANDUS BEREIDING EKE MARIËN

dashi