nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

coq-au-vin-blanc met dragon

aantal 6 | hoofdgerecht | najaar | frans |
In de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.
kooktijd1 uur
totale tijd1 uur

ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 100 g mager rookspek in blokjes
  • 80 g boter
  • 6 kippenbouten op kamertemperatuur
  • 4 sjalotten fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geplet
  • 3 wortels in mooie stukken
  • 2 stengels bleekselderij in boogjes
  • ½ l witte wijn fris, bloemig
  • 1 kruidenboeket van 2 takjes dragon, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 1 takje selderij, 2 takjes peterselie
  • 200 g kastanjechampignons in plakjes
  • 1/2 citroen sap
  • 6 takjes dragon blaadjes erafgehaald

instructies

  • Verwarm de olijfolie in een grote braadpan met dikke bodem en bak hierin zachtjes de spekblokjes uit tot ze goudbruin zijn. Neem ze eruit, voeg 50 g boter toe en laat bruisen. Kruid intussen de kippenbouten met zout en peper. Bak evt. in twee porties, als het schuim van de boter net wegtrekt, de kippenbouten in de pan rondom bruin. Neem de bouten uit de pan en leg apart.
  • Bak de sjalotjes in het braadvocht zachtjes glazig. Voeg de knoflook, wortels en bleekselderij toe en bak zachtjes nog 5-7 min. Blus het geheel af met de wijn en leg het kruidenboeket, de kip en het spek in de pan.
  • Bak intussen de champignons in de rest van de boter goudbruin en zet apart tot gebruik.
  • Neem het kruidenboeket uit de pan, voeg de champignons toe en breng het vocht goed op smaak met zout, peper en wat citroensap. Voeg de dragonblaadjes toe en serveer. Lekker met nieuwe aardappels of pasta en een groene gemengde salade.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Wil je koken als Van Boven?

Ontvang een uniek welkomstcadeau bij een abonnement op delicious.magazine: het gloednieuwe kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven (t.w.v. € 39,99). In totaal krijg je 50% korting!

coq au vin - delicious

Vijf extra receptideeën

tijdelijk Gratis verzending

Thuis blijven = thuis koken! En laat delicious.magazine nou de perfecte bron van recepten zijn. Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!