nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

bouillon van kool met gepocheerde eieren

aantal | voorgerecht | familietijd, weekend | internationaal |
Deze bouillon lijkt simpel maar dat doet niks af aan de smaak. De wintergroente maken het rijk en smaakvol. Voor een smaakexplosie gooi je er aan het einde nog een scheut sojasaus doorheen.
Zin in een visbouillon? Kijk dan hier.
voorbereiding1 uur 15 minuten
grill10 minuten
totale tijd1 uur 25 minuten

ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 1 savooienkool
  • 2 witte uien
  • 1 vel kombu/kelp*
  • 25 g shiitake gedroogd
  • 100 ml dashibouillon*
  • 50 ml ajipon/ponzu saus toko, Aziatische supermarkt of online
  • 4 kleine eieren olijfolie wat koolbladeren van spits- rode- of savooiekool

instructies

  • Snijd één grote spitskool en twee uien in de lengte in vieren. Rooster de groenten op een barbecue of in de grillpan tot ze flinke zwarte plekken hebben. Vul een soeppan met 2 l water en voeg de kool, uien, kombu, shiitake, ponzu en de dashibouillon toe. Breng aan de kook. Laat 30 min. zachtjes koken en dan afkoelen. Zet de bouillon een nacht in de koelkast. Schenk door een zeef met een fijne doek zodat een heldere bouillon overblijft. Kook op middelhoog vuur in tot de helft in ± 20 min. Breng goed op smaak met zout.
  • Bekleed 4 koffiekopjes met plasticfolie, laat overhangen. Schenk in elk kopje 1tl olijfolie en smeer goed uit. Tik boven ieder kopje een klein ei en bestrooi met wat zout en peper. Vouw de folie strak dicht en bind er een keukentouwtje om. Pocheer de zakjes 5 min. in water op 90°Leg daarna in ijswater om af te koelen. Knip het zakje voorzichtig open: zo komt het ei er heelhuids uit.
  • Blancheer de koolbladeren in gezouten water. Scheur het blad in grove driehoekjes. Rooster ze onder de ovengrill en voeg dan toe toe aan de bouillon die je serveert in kommetjes met een gepocheerd ei erin en de koolbladeren erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 108kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 5g
|
koolhydraten: 7g
auteur: delicious.
Tip: maak het een dag van tevoren klaar voor extra smaak.
Recept en bereiding: Joris Bijdendijk. Fotografie: Jan Kees Steenman.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Vijf extra receptideeën