nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

berliner bollen

aantal 14 | zoet | weekend | duits |
Onze koekjesexpert Dosia deed onderzoek naar Duitse taart én koekjes en bakte megalekkere mohntorte, lebkuchen en spitzbuben. Oven aan, bakken maar en… nodig vooral iedereen uit om mee te snoepen. Wij geven je het recept voor onze favoriet: Berliner bollen!
kooktijd55 minuten
Rijzen2 uur
totale tijd2 uur 55 minuten

ingrediënten

  • 100 ml melk lauwwarm
  • 2 zakjes gist
  • 500 g bloem + extra voor uitrollen
  • 2 eieren + 2 dooiers
  • 60 g suiker
  • 60 g boter zacht
  • 1/2 citroen bio, rasp
  • 1 vanillestokje opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
  • 4-5 el kristalsuiker fijn
  • 400 g aardbeienjam verwarmd
  • olie om te frituren
  • ook nodig: uitsteekring van 5½-6 cm Ø spuitzak met spuitmondje van ½ cm Ø

instructies

  • Doe de melk in een kom, roer er de gist en 100 g van de bloem door en meng goed. Laat afgedekt op een warme plek 30 min. rijzen. Klop de eieren en dooiers los met de suiker. Doe het eimengsel, de boter, citroenrasp, vanillezaadjes, ¼ tl zout en de rest van de bloem bij het melk-gistmengsel. Kneed er met de hand of met de mixer met deeghaken een zacht deeg van. Laat het deeg afgedekt op een warme plek ± 15 min. rijzen.
  • Kneed even door en laat afgedekt weer 15 min. rijzen. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van ± 2 cm dik. Steek er met een steker of een glas rondjes uit van 5½-6 cm Ø. Rol de rest van het deeg weer uit en ga zo door tot het deeg op is. Laat de rondjes op een warme plek op bakpapier afgedekt met een theedoek ± 1 uur rijzen of tot ze in volume zijn verdubbeld.
  • Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180°C. Frituur de berliners in delen met 4 tegelijk aan beide kanten in 2-21⁄2 min. gaar en lichtbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi nog warm aan alle kanten met suiker. Zeef de jam en doe in een spuitzak. Spuit wat vulling in het midden van elke berliner.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recept: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!

berliner bolllen - delicious

Vijf extra receptideeën