nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch

bananen-notencake met karamelsaus

aantal 16 | gebak, hapje | doordeweeks | |
De mannen van Mr Kitchen gingen op reis met Max Havelaar voor het verhaal achter bananen, het meest gegeten fruit ter wereld. Vervolgens maakten ze een overheerlijke bananencake met noten en karamelsaus.
Of maak deze showstopper: omgekeerde banaan-karameltaart.

voorbereiding20 minuten
kooktijd1 uur 15 minuten
Karamel maken3 uur
totale tijd1 uur 35 minuten

ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk gezoete, supermarkt, toko
  • 50 g rozijnen
  • 4 (450g) bananen rijpe
  • 1 limoen rasp, sap, bio
  • 100 g roomboter zachte
  • 70 g basterdsuiker witte
  • 70 g basterdsuiker donkere
  • 2 grote eieren Large
  • 100 g paranoten grof gehakt
  • 150 g karnemelk
  • 300 g bakmeel zelfrijzend , gezeefd
  • 2 tl bakpoeder gezeefd
  • ook nodig: cakevorm 1-1¼ l inhoud, ingevet

instructies

  • Doe het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan met ruim water en laat 3 uur zacht koken. Het moet onder water staan, zet er evt. een gewicht op. Vul indien nodig het water aan. Laat volledig afkoelen voordat je het opent, het is gloeiendheet en staat onder druk.
  • Overgiet de rozijnen met 150 ml kokend water en laat 30 min. staan.
  • Verwarm intussen de oven voor op 170°C.
  • Halveer één banaan overlangs en bewaar één helft voor bovenop. Besprenkel direct met wat van het limoensap. Prak de rest van de bananen fijn. Mix met een mixer de boter en de beide basterdsuikers in 10 min. romig. Blijf mixen en voeg één voor één de eieren toe. Mix totdat de eieren geheel zijn opgenomen. Meng dan de geprakte bananen, noten, rozijnen, limoenrasp en het -sap en de karnemelk erdoor. Spatel dan luchtig en in delen het bakmeel en het bakpoeder erdoor. Spatel luchtig door tot het geheel goed gemengd is zonder dat je de lucht eruit roert. Schep het beslag in de vorm en druk de halve banaan erin.
  • Bak de bananencake in 70-75 min. tot een satépen die je erin prikt er licht vochtig uitkomt. Helemaal droog is niet lekker. Dek evt. de cake 10 min. voor het einde van de baktijd af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden. Laat de bananencake 10 min. afkoelen in de vorm en keer vervolgens voorzichtig op een plank of cakeschaal. Serveer met de karamelsaus.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Productie, recepten en tekst: Mister Kitschen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Schouten m.m.v. Max Havelaar/ fairtrade. Met dank aan Victor de Launay, de Boerenfamilies, alle arbeiders, Uniban, Banasan & Fyffes
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Vijf extra receptideeën