nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | hollands |
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
kooktijd35 minuten
totale tijd35 minuten

ingrediënten

  • 600 g aardappels kruimig, geschild, in gelijke stukken
  • 500 g knolselderij in grote stukken
  • 100 ml volle melk
  • 25 g boter
  • 1 andijvie kleine krop
  • 200 g nagelkaas in kleine blokjes

slavinken

  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 eidooier
  • 6 tijm volle takjes, van 2 takjes de blaadjes gerist + extra voor garnering
  • ¼ tl nootmuskaat + extra takjes voor de jus
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • 24 plakjes katenspek ± 250 g
  • 40 g boter
  • 200 ml runderfond
  • 2 blaadjes laurier

instructies

Hoe maak je deze andijviestamppot?

  • Meng voor de slavinken het gehakt met de eidooier, tijmblaadjes, specerijen en zout en peper naar smaak. Kneed goed door zodat alles goed gemengd is en het gehakt stevig voelt. Vorm er 8 dikke korte worstjes van en wikkel elk vinkje eerst over de lengte in een plakje spek. Leg dan telkens 2 plakjes naast elkaar, iets overlappend en rol ze hierin op. Leg de slavinken minimaal 30 min. afgedekt in de koelkast.
  • Zet de aardappels met de knolselderij op in een bodempje water (2½ cm hoogte) met 1 tl zout en breng aan de kook. Kook op laag vuur met de deksel op de pan in 20-25 min. gaar. Giet af en vang het water op. Voeg de melk en boter toe, zet terug op het vuur en stamp grof. Breng evt. op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Smelt intussen de boter voor de slavinken en bak ze op halfhoog vuur in 5 min. rondom bruin. Voeg de fond, takjes tijm, nog een snuf nootmuskaat en laurier toe en braad ze zachtjes met de deksel schuin op de pan in 10-12 min. gaar. Keer de sla vinken af en toe. Roer 75-100 ml van het opgevangen kooknat door de jus en laat iets binden. Halveer intussen de krop andijvie door de steelaanzet in te snijden en scheur de krop verder los. Spoel schoon en schud het water eraf. Snijd de andijvie in dunne repen. Schep de kaas en andijvie door de aardappels en laat kort doorwarmen. Serveer de andijviestamppot met de slavinken en de jus en garneer met nog wat tijm.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Mariën. Recepten: Dosia Brewer, Minta Nicolaï, Bas Robben, Trudelies Schouten, Merijn Tol
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
andijviestamppot-delicious

Vijf extra receptideeën